Jdi na obsah Jdi na menu
 

TOPlist

Agenti 008 – Korvinova banda / Mortadelo y Filemón – La Banda de Corvino

26.10.2011 Autor návodu: Karel Frey

Ovládání hry je velmi podobné jako v případě adventury Clever & Smart – A Movie Adventure. Do hlavního menu a z něj se lze kdykoliv během hry dostat pomocí klávesy Esc. V menu jsou výstižnými symboly zobrazeny všechny hlavní funkce, jako je návrat do hry, uložení hry, načtení hry, hra po síti, nastavení hry (včetně zobrazení titulků) a její ukončení. Pro výběr pozice při ukládání a načítání hry slouží televizní obrazovka vlevo dole, kde se pomocí šipky doprava nebo doleva vybírá aktivní políčko. Před uložením hry je aktivní políčko černobílé, všechna uložená políčka jsou poté barevná. Obsah inventáře se zobrazí kliknutím na ikonu kufru v levém horním rohu obrazovky. Při ukládání sebraných předmětů do inventáře jeho obsah není nutné zobrazovat. To je nutné pouze v případě používání dříve sebraných předmětů, které nejsou v daný okamžik zrovna uchopeny (kurzor myši se změní na uchopený předmět). Otevřený inventář se zavírá najetím kurzoru myši do pravého dolního rohu obrazovky, kde se nachází ikona s nápisem východ. Obě hlavní postavy Mortadelo i Filemón mají svůj vlastní inventář. V pravém horním rohu obrazovky se nachází ikona aktivní postavy, pomocí které se lze kdykoliv přepnout na postavu druhou. Levé tlačítko myši slouží pro pohyb postav, prozkoumávání předmětů a osob, volbu vět v rozhovorech, otevírání inventáře, uchopení předmětů v inventáři a použití uchopených předmětů. Pravé tlačítko myši slouží pro započetí rozhovorů, sbírání předmětů, jejich automatické ukládání do inventáře a prozkoumávání předmětů v otevřeném inventáři. Dále lze libovolným tlačítkem myši urychlit rozhovory nebo animace. Pro zjednodušení a zpřehlednění návodu jsou místo jmen obou hrdinů použity počáteční písmena jejich jmen (M nebo F) a u každého z nich je vždy popsán sled akcí, které je nutné v daný okamžik provést. Postup hrou však může mít i jiné pořadí a většinu z akcí může až na výjimky vykonat libovolná postava.

Naši dva hrdinové Mortadelo a Filemón (v německé verzi hry Fred a Jeff) jsou opět tady, aby splnili další ze svých tajných úkolů. Tentokrát půjdou po stopách Korvinovy mafiánské bandy.

1 – Míče a kopy / Balones y Patadones

F: Poslechni si Bakteriusův výklad o stadionu plném bomb a poté si s ním promluv.

M: Jdi doprava a vejdi do přenosového vozu novinářů. Vezmi si z hromady na stole videokazetu a poté si s pomocí mikrofonu promluv s fotbalistou Vaginhem. Opusť přenosový vůz a vejdi do domu za ním.

F: Vejdi hlavním vchodem do vstupní haly stadionu a vejdi vchodem vzadu do síně slávy. Zde prozkoumej vitrínu s trofejemi a kódový zámek.

M: Promluv si se šéfem, poté dej videokazetu do videokamery a promluv si se zajatým mafiánem. Dozvíš se od něj kód zámku u vitríny s trofejemi na stadionu. Správné natavení páček kódového zámku je zleva doprava toto: nahoru, dolů, dolů, nahoru, nahoru, dolů, nahoru, dolů. Dále se dozvíš, kde mafiáni ukryli celkem čtyři bomby, které je nutné najít a zneškodnit: první bomba je v jakési kanceláři, druhá v sejfu, třetí v šatnách a čtvrtá v síni slávy.

F: Opusť stadion a dojdi do domu, kde je nyní Mortadelo. Vezmi si ze zadního rohu místnosti deaktivátor bomb a poté si promluv se zajatým mafiánem. Dozvíš se od něj, že ostatní členové bandy uprchli do Říma.

M: Opusť výslechovou místnost, jdi vpravo od přenosového vozu a vezmi si z popelnice vzadu červený hadr. Prohledej popelnici ještě jednou a najdeš v ní banánový likér.

F: Dojdi na stadion, vejdi do síně slávy a nastav správně páčky na kódovém zámku vitríny s trofejemi. Použij na trofej s bombou ve spodní polici deaktivátor a poté si bombu vezmi. Opusť síň slávy, ve vstupní hale vyjdi po schodech vpravo a vejdi otevřenými dveřmi do lékařské ordinace. Promluv si s doktorem a s fotbalistou Bankilézem a poté si vezmi ze stolu vzadu elektrošokový přístroj (bílá bedna). Opusť ordinaci a zkus otevřít dveře vpravo. Promluv si s trenérem fotbalistů a dozvíš se od něj, že šatny jsou obsazené a že má problém s fotbalistou Vaginhem. Nemá s ním totiž podepsanou smlouvu, protože chce moc peněz, ale mužstvo bez něj nechce hrát.

M: Dojdi do vstupní haly stadionu a jdi do baru úplně vlevo. Promluv si s barmanem a dozvíš se od něj složení jeho speciálního koktejlu: whisky, banán, sodovka a šampaňské. Vrať se do vstupní haly a promluv si s recepční, pouličním prodavačem a s fanouškem. Vezmi si z výdejního okénka telefonního automatu zapomenutou minci a poté si za ní kup u pouličního prodavače láhev šampaňského.

F: Vrať se do vstupní haly, popojdi doleva, vyjdi po schodech vlevo a vejdi otevřenými dveřmi do skladu. Prozkoumej police s uskladněnými věcmi a najdeš skleničku s lepidlem. Z krabice u okna si pro změnu vezmi magnet ve tvaru podkovy. Opusť stadion a dej Bakteriusovi stojícímu před vchodem elektrošokový přístroj. Poté si s ním pomluv a zeptej se ho, zda už má sestavený detektor bomb (předposlední volba). Detektor se ti po skončení rozhovoru automaticky vloží do inventáře. Vejdi do vstupní haly stadionu, projdi vchodem do síně slávy a pokračuj doprava do chodby vzadu, kde se nachází sejf se schránkami. Použij na sejf detektor bomb a zjistíš tak, že bomba je umístěná ve schránce č. 14. Vrať se do vstupní haly stadionu a požádej recepční o klíč od schránky sejfu č.14 (2x předposlední volba). Jdi znovu k sejfu a odemkni pomocí klíče schránku ve čtvrté řadě shora úplně nalevo. Použij na bombu ve schránce deaktivátor a poté si bombu vezmi.

M: Vrať se zpět k přenosovému vozu, použij hadr na jeho přední kolo a získáš tak zaolejovaný hadr. Dojdi do vstupní haly stadionu, vyjdi po schodech nalevo a promluv si s diplomovaným strážným. Ten zde hlídá kancelář prezidenta fotbalové federace a dovnitř tě v žádném případě nepustí. Vejdi tedy otevřenými dveřmi do skladu, vezmi si ze stolu v popředí kleště a poté použij zaolejovaný hadr na okno vzadu. Vylez oknem ven na římsu a spatříš okno kanceláře prezidenta. Nedá se k němu ale dostat, protože římsa je mezi okny přerušená. Vlez tedy oknem zpět do skladu, opusť stadion a dojdi k vykopané jámě vpravo od přenosového vozu. Použij kleště na hřebík v levé horní části plotu a získáš tak dřevěnou desku. Jdi znovu do skladu ve stadionu, vylez oknem na římsu, polož desku na mezeru v římse a vlez oknem do kanceláře prezidenta. Poté co tě prezident vyhodí ven, dojdi dolů do vstupní haly a promluv si s recepční. Nejprve se jí zeptej, zda můžeš použít mikrofon (předposlední volba) a poté do mikrofonu sděl, že se našel kufr plný peněz (poslední volba). Díky této fintě vylákáš prezidenta fotbalové federace ven z jeho kanceláře.

F: Sejdi zpět do vstupní haly stadionu, jdi doleva do baru, požádej barmana o pivo (1. volba) a dostaneš od něj skleničku, která se automaticky vloží do inventáře. Opusť stadion, jdi doprava, vejdi do výslechové místnosti a natoč do skleničky od barmana sodovku ze sifonu. Vrať se na stadion, dojdi po schodech nalevo do skladu, vylez oknem na římsu a vlez oknem nalevo do prezidentovy kanceláře. Seber ze stolu fotokopii smlouvy, prozkoumej minibar ve spodní části skříňky napravo a najdeš v něm láhev whisky. Otevři šuplík v horní části skříňky, použij na bombu v šuplíku deaktivátor a poté si bombu vezmi.

M: Dojdi do baru a nalij do šejkru postaveném na barmanském pultu banánový likér a šampaňské.

F: Opusť kancelář prezidenta stejnou cestou, kterou jsi přišel, dojdi do baru a nalij do šejkru whisky a sodovku. Poté barmana požádej, zda by ti nenamíchal koktejl, barman ti vyhoví a namíchá ti skleničku koktejlu „prohánědla“, který se ti po skončení rozhovoru automaticky vloží do inventáře. Opusť bar, popojdi ve vstupní hale doprava, vyjdi po schodech napravo a vejdi do ordinace. Dej Bankilézovi vypít koktejl, po skončení rozhovoru odejdi z ordinace a poté se do ní zase vrať. Vezmi si papírek s autogramem, který fotbalista zanechal na stole vpravo. Opusť ordinaci, sejdi do vstupní haly a dej Bankilézův autogram fanouškovi stojícímu u telefonního automatu. Dostaneš za něj výměnou autogram trenéra fotbalové reprezentace. Otevři inventář, použij na trenérův autogram lepidlo, poté autogram s lepidlem použij na smlouvu a získáš tak podepsanou smlouvu.  Dej smlouvu recepční a ta jí odešle faxem fotbalistovi Vaginhovi.

M: Opusť stadion, jdi doprava, vejdi do přenosového vozu a zeptej se s pomocí mikrofonu, zda Vaginhovi dorazil fax se smlouvou (předposlední volba). Vaginho je s novou smlouvou spokojený a tak se ihned připojí k fotbalovému mužstvu.

F: Vyjdi po schodech napravo a vejdi otevřenými dveřmi vpravo do prázdné šatny. Použij na šatní skříňky detektor a tak v jedné z nich objevíš bombu. Použij na bombu deaktivátor a poté si bombu vezmi. Nyní už máš všechny čtyři bomby, které byly nastražené na stadionu mafiány z Korvinovy bandy, takže vyjdi ven před stadion a dej všechny bomby Bakteriusovi.

Mortadelo a Filemón jsou poté pochváleni šéfem za dobře odvedenou práci a jako „odměnu“ dostanou zájezd do Říma, kde mají za úkol najít a zatknout mafiána Vita Korvina i s celou jeho bandou.

2 – Nešikové v Římě / Mamelucos a la Romana

M: Promluv si se sochařem a dozvíš se od něj, že má tvůrčí krizi, jelikož se nemůže rozhodnout, co by chtěl z hlíny vymodelovat. Ukonči rozhovor a odejdi doleva. Objeví se mapa Říma, na které zvol lokaci Vatikán (klikni 2x na symbol Sixtinské kaple vlevo nahoře). Vejdi dveřmi nalevo do obchodu s vínem a vezmi si hadici nasazenou na obří láhvi. Opusť obchod (směrem k sobě) a vydej se do ulice napravo. Vlez do otevřeného stěhovacího vozu a vezmi si z vrchu uskladněných beden vysavač a ventilátor. Opusť stěhovací vůz a jdi ulicí dál dozadu. Prohledej popelnici a najdeš v ní klystýr. Vezmi si ještě páčidlo opřené vlevo od bankomatu a vrať se doprava. Vlez znovu do stěhovacího vozu a použij páčidlo na malou bedýnku vpravo. Prohledej otevřenou bedýnku a najdeš v ní tužkovou baterii. Opusť stěhovací vůz, otevři si inventář a nasaď na vysavač hadici. Vezmi si vysavač, použij ho na okapovou rouru na rohu domu, poté prozkoumej vysavač v inventáři a najdeš v něm vejce. Zavři inventář, vrať se doprava na hlavní ulici a vejdi do budovy s herními automaty napravo. Promluv si s majitelem herny a dozvíš se, že má všechny automaty schválně odpojené a že nemůže sehnat nějaký výrazný lak na nehty. Nezapomeň si poznamenat telefonní číslo na šéfovu sekretářku Ofélii, které Mortadelo v průběhu rozhovoru prozradí majiteli herny. Jedná se o toto číslo: 523 85 27. Opusť hernu a jdi dozadu k Sixtinské kapli. Promluv si s restaurátorem a poté použij klystýr na plechovku žluté barvy. Opusť Sixtinskou kapli, dojdi za majitelem herny a dej mu klystýr se žlutou barvou. Majitel je nadšený a tak ti dá za odměnu tělový lak na nehty. Použij vysavač na výdejní otvor automatu s barevnými kuličkami, poté vysavač prozkoumej v inventáři a najdeš v něm barevné kuličky. Opusť hernu, odejdi směrem doleva a zvol na mapě lokaci Koloseum (vpravo dole). V Koloseu jdi doleva a promluv si s tenorem. Dozvíš se od něj, že nemůže zpívat, protože nevypil svůj ranní koktejl na podporu hlasivek. Dej mu tedy vejce, tenor jej sní a nyní už je připravený zpívat. Odejdi z Kolosea a nyní zvol na mapě lokaci Restaurace (uprostřed nahoře). Popojdi doleva a promluv si se zločincem, který hlídá restauraci. Ten tě pustí za Padrinem pouze tehdy, když mu ukážeš hlavu Neapolitánce, který přešel ke konkurenčnímu klanu. Hledaný Neapolitánec má černé vlasy, nosí bílý oblek s černou kravatou a má ďábelský výraz ve tváři. Odejdi z restaurace a zvol na mapě lokalitu, kde jsi v Římě začínal, tedy schody Chrámu svaté trojice (dole uprostřed). Prozkoumej podezřelou osobu, která si čte noviny u levého stolku a tak zjistíš, že se jedná o hledaného Neapolitánce. Promluv si se sochařem a požádej ho, zda by z hlíny nevymodeloval hlavu Neapolitánce. Sochař souhlasí, ale aby byla hlava jako živá, bude k tomu potřebovat tyto doplňky: oči, černé vlasy, pleťovou barvu a štětec. Postav ventilátor na stolek vlevo (aktivní místo na stole je těsně vedle Neapolitánce) a vítr z ventilátoru shodí turistovi vpravo paruku do fontány. Prozkoumej fontánu a najdeš v ní namočenou černou paruku. Odejdi do Kolosea, polož jí na podstavec sochy Římana a tak jí vysušíš. Vrať se ke schodům do Chrámu a dej sochařovi černou paruku, kuličky a tělový lak na nehty. Ještě mu chybí štětec.

F: Dojdi do restaurace a promluv si se zločincem. Protože už nemá rád násilí, dostaneš od něj jako dárek jeho nůž. Opusť restauraci, dojdi do Vatikánu a jdi dozadu k Sixtinské kapli. Promluv si s restaurátorem a zeptej se ho, zda ti půjčí štětec (předposlední volba). Restaurátor ti svůj štětec dát nemůže, protože má jen jeden, ale dá ti alespoň starou násadu na štětec. Opusť Sixtinskou kapli, jdi do ulice vpravo a použij nůž na získání chomáče srsti ze psa spícího u stěhovacího vozu. Pokračuj ulicí dozadu a použij chomáč srsti na lepidlo přeteklé okolo spodního plakátu na zdi domu. Získanou srst s lepidlem přilep na násadu štětce a vyrobíš tak nový štětec. Vrať se ke schodům do Chrámu, dej štětec sochařovi a poté se ho zeptej, zda už má sochu hotovou. Sochař odpoví, že ano, ale chce za své dílo zaplatit 12 euro. Odejdi tedy do Vatikánu, dojdi ulicí vpravo a poté dozadu až k bankomatu a použij na něj kreditní kartu, kterou máš u sebe. Neznáš ale kód pro výběr peněz, takže od bankomatu odstup (klikni 2x pravým tlačítkem myši na potvrzovací tlačítko vpravo dole). Vrať se zpět před schody do Chrámu, jdi okolo fontány doprava na náměstí a použij kreditní kartu na telefonní budku. Vyťukej na klávesnici číslo na Ofélii (523 85 27), zeptej se jí nejprve, jestli by ti nepomohla (poslední volba) a poté zda by ti prozradila tajný kód ke kreditní kartě (předposlední volba). Ofélie kód sice nezná, ale dostaneš z ní alespoň telefonní číslo na administrativní oddělení, které si zapiš. Jedná se o toto číslo: 526 31 02. Ukonči rozhovor s Ofélií a vyťukej na klávesnici číslo na administrativní oddělení. Zde ti prozradí kód ke kreditní kartě, který si poznamenej. Jedná se o tento kód: 0829. Zavěš sluchátko (po levé straně), dojdi do Vatikánu k bankomatu na konci ulice a použij na něj kreditní kartu. Vyťukej na klávesnici kód 0829 a poté zvol šipkou vlevo nahoře výběr dvanácti euro. Odstup od bankomatu (kliknutím pravým tlačítkem myši), dej si bankovku do inventáře, dojdi ke schodům do Chrámu a dej peníze sochařovi. Dostaneš od něj sochu hlavy Neapolitánce. Dojdi do restaurace a ukaž hlavu zločincovi.

Zločinec Mortadela a Filemóna konečně pustí do restaurace, kde si oba promluví s Padrinem a díky perfektně vykonané odplatě jsou oba přijati do jeho klanu. Aby jim ale Padrino prozradil, kde se ukrývá Vito Korvino, musí mu nejprve pomoct vyřídit účty s nepoctivým prodejcem vína.

M: Opusť restauraci, dojdi do Vatikánu do obchodu s vínem, promluv si s prodavačem a řekni mu, že tě posílá Padrino (předposlední volba). Prodavač se zalekne a dá ti svojí vizitku. Prohlédni si vizitku v inventáři a poznamenej si telefonní číslo na prodejce vín: 423 93 82. Vrať se do restaurace za Padrinem a ukaž mu vizitku prodejce vín. Padrino ti za odměnu zjistí, že Vito Korvino se schovává na opuštěné skládce za městem.

F: Opusť restauraci, dojdi ke schodům do Chrámu a jdi doprava k telefonní budce. Použij na ní kreditní kartu a vyťukej na klávesnici telefonní číslo na prodejce vín. Promluv si s ním a poté zavěš sluchátko.

M: Opusť restauraci, dojdi do Vatikánu do obchodu s vínem (prodejce je zaměstnán telefonním hovorem) a vejdi dveřmi vpravo do zadní místnosti. Klikni na lávku nad nádrží na víno, a Mortadelo vyjde po schodech vpravo nahoru. Vejdi dveřmi vlevo do skladu vína a sundej z třetí police shora prostřední láhev. Prozkoumej láhev v inventáři a tak zjistíš, že je uvnitř uzavřený klíč. Opusť obchod s vínem, dojdi do Kolosea, promluv si s tenorem a požádej ho, aby ti zazpíval (předposlední volba). Tenor zazpívá a na konci jeho árie popraskají nejenom okna v nejbližším okolí, ale i láhev s klíčem ve tvém inventáři. Opusť koloseum a dojdi na skládku za městem (pravý dolní roh na mapě). Použij klíč na odemčení zámku branky a poté vejdi na skládku.

Jelikož ale Mortadelo nechce jít do akce na skládce sám, počká raději na Filemóna. Ten ho pověří hlídáním venku a sám zatím vtrhne do boudy, kde se ukrývá Vito Korvino. Šéf mafiánů však na nic nečeká a uprchne našim hrdinům před nosem.

M: Vejdi do boudy, použij páčidlo na otevření skříně a vezmi si zevnitř z levého dolního rohu háček na víko kanálu. Vyjdi ven před skládku a použij háček na odklopení víka od kanálu.

F: Vyjdi ven před skládku, vlez otvorem do stoky a seber ze země mokré zápalky. Opusť stoku, dojdi zápalky (obdobně jako paruku) vysušit na podstavec sochy v Koloseu a pak se vrať zpět na skládku. Opět vlez otvorem do stoky a zapal suchými zápalkami pochodeň, která je ve tmě přibližně uprostřed obrazovky. Seber ze země v popředí dynamit a vlož ho do zámku mřížových dveří vzadu. Zapal dynamit a po odpálení dveří vejdi do zpřístupněné chodby.

Mortadelo s Filemónem se vydají na dlouhou a strastiplnou cestu temnými stokami. Nakonec dorazí až na druhou stranu a vylezou rovnou před doupě Korvinovy bandy.

M: Použij páčidlo na odlomení prken, kterými jsou pobité dveře a poté páčidlem vylom i samotné dveře. Vejdi do domu, vezmi si z krbu kus uhlí a použij ho na zápisník položený na stole. Dozvíš se tak telefonní číslo na mobil Vita Korvina: 625 873 827. Vezmi si z krbu knihu s červenou vazbou a prozkoumej jí několikrát po sobě v inventáři, dokud nenalistuješ stránky s popisem metody hypnózy. Dozvíš se zde tento postup: říct 1x slovo FRUSKY, zeptat se 2x na jméno, 3x na adresu, 1x na věk, znovu 3x na jméno a nakonec ještě 4x říct slovo FRUSKY.

F: Použij kreditní kartu na telefonní automat, vyťukej na klávesnici číslo Vita Korvina a zeptej se ho, zda mu můžeš položit pár otázek (předposlední volba). Nyní mu dle postupu z knihy pokládej otázky v následujícím pořadí shora dolů: 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 2, 2, 2, 1, 1, 1 a 1. Zavěs sluchátko, poté znovu použij kreditní kartu na telefonní automat a ještě jednou zavolej Vitovi Korvinovi.

Zhypnotizovaná banda Vita Korvina složí zbraně a tak Mortadelo s Filemónem úspěšně dokončí svojí tajnou akci. Jsou pochválení svým šéfem a někdy v blízké budoucnosti je čeká zase další napínavé dobrodružství.Konec

uložené pozice

 

Náhledy fotografií ze složky Agenti 008 – Korvinova banda

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář