Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: A Machine for Piggs (minirecenze a návod)

Autor návodu: Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Amnesie: A Machine for Pigs je nepřímé pokračování věhlasné hry Amnesia: The Dark Descent, která je mnohými považována za jednu z nejlepších hororových her všech dob. První díl Amnesie je od autorů co se týče herního stylu podobné trilogie jménem Penumbra. Druhá Amnesie se příliš nenese v duchu prvního dílu. Je hodně o atmosféře, nádherně navržených úrovních a herní obtížnost je oproti prvnímu dílu neporovnatelně nižší. Právě tato příliš nízká herní i adventurní náročnost si vysloužila kritiku ze strany mnohých hráčů a i odborné veřejnosti. Hádanky jsou opravdu tak primitivní, že na ně snadno přijde i opravdový začátečník. Jediné co občas může potrápit je hledání nových cest. Někdy zkrátka aktivujete nějaký spínač a na jiném místě rozlehlé mapy se vám odemknou nové dveře. Ale ani to není vyloženě na škodu a cesta hrou poměrně rychle odsýpá. Jediné co opravdu zamrzí je absence inventáře a sbíratelných předmětů jako tomu bylo v první Amnesii. Křesadla a olej neexistují a vaše lucerna má nekonečnou energii. Právě frustrující hledání oleje a šetření s ním bylo jedním z nejvíc depresivních aspektů první Amnesie. Pocit, že se co nevidět octnete v naprosté tmě vydáni napospas monstrům dokázal vyvolat příjemné mrazení v zádech.

Velkou pozornost si rozhodně zaslouží zvuková stránka hry, která je opravdu excelentní. Zvuky jsou velice realistické a děsivé, což rozhodně hře přidává na atmosféře. Hra disponuje i zajímavým soundtrackem, který atmosféru hry ještě více akcentuje. Jen jeden z hudebních motivů mi připadá jako vykrádačka Asssassin's Creed, ale možná je ta podobnost náhodná. Když se však vrátím k samotné hře, tak je inspirace jinými klasickými herními tituly doslova do očí bijící. Především podobnost s prvním a druhým Bioshockem je místy dost okatá. Dokonce bych si tipl, že jednu z hlavních postav namluvil stejný herec jako Andrew Ryana z Bioshocku. Na druhou stranu nepovažuji tuto podobnost s Bioshockem za nevýhodu. Díky tomu se však druhá Amnesia koncepčně o to víc vzdaluje první Amnesii. Onu syrovost, depresivnost a neustálý pocit ohrožení, to v druhé Amnesii tak často nezažijete

Velká škoda je i to, že vzhledem k absenci editoru není možné vytvářet nové módy ze strany amatérských tvůrců jako v případě první Amnesie. Naštěstí několik tvůrců v čele s Damascusem, autorem věhlasného a jednoho z nejlepších módů jménem The Great Work (který se kvalitativně rovná základní hře a v některých aspektech ji dokonce překonává), se rozhodli importovat prvky z A Machine for Piggs, aby vytvořili nové módy pro první Amnesii. Zde bych rád vyzdvihl právě od Damascuse jeho mód jménem A Coward's Debt, který částečně používá prvky z první Amnesie, ale mnoho prvků z A Machine for Piggs. Pokud se vám hra A Machine for Pigs líbila a vlastníte i první Amnesii doporučuji stáhnout si A Coward's Debt. Hra vím nabídne poměrně zajímavý příběh a navíc si můžete na našich stránkách stáhnout i neoficiální češtinu do této modifikace.

Na posledním místě bych se rád zmínil o českém překladu hry. Je vidět, že si ho čeští překladatelé opravdu užívali, protože jazyk obsahuje velké množství spisovných, literárních a archaických výrazů a obratů. Právě toto v kontrastu se zvrhlým a iracionálním světem hry vytváří pocit dekadence a úpadku. Postavy tak působí jako dokonalé prototypy psychopatů (další podobnost s Bioshockem). Zcela jistě dobrý tah ze strany tvůrců hry a dobře odvedená práce překladatelů.

Plusy:

Úchvatná vizuální, hudební a zvuková složka, zajímavý příběh, mnoho textových dokumentů, kvalitní český překlad.

Minusy:

Příliš jednoduché, nemožnost vytvářet nové módy

Resume:

A Machine for Pigs je velice povedená hororová hra, která přinejmenším za jedno zahrání stojí. Příběh vás pohltí a nepustí až do samého konce. Pokud jste však skalními příznivci první Amnesie a čekáte obdobný zážitek, mohli byste být zklamáni, protože hra si v mnohém jde svou vlastní cestou.

- - - - -

Domeček pro panenky se probouzí

Na nedalekém stole leží dokument 24. června 1899. Projděte dveřmi a do deníku se vám přidá dokument Horečnatý sen. Z ochozu se dá vstoupit do koupelny, kde však nic není, a také do pokoje s klecovým lůžkem, kde vás čeká další flashback. Dalšími dveřmi na ochozu se dostaňte na schodiště a vyjděte po něm nahoru. Dostanete se tak do chodby, kde je ve stropě provaz od padacích dveří, za který zatáhněte. Vylezte do podkroví a vpravo na stole leží lampa. Dejte se vlevo, prolezte nízkým otvorem a v malé místnosti seberte dokument Edwinův a Enochův deník, 11. října 1899. Poté se vydejte podkrovím na druhou stranu. Cestou by vám měl do deníku přibýt dokument Půdy a dětské pokoje. Dostanete se do chodby, kde jděte vlevo a odsuňte na stranu bednu. Prolezte nízkým otvorem vlevo a cestou odstrčte další bednu do kouta vpravo, abyste se dostali dál. Po levé straně jsou vchody do místností. V druhé místnosti najdete v prostřední zásuvce psacího stolu dokument 14. února 1899. Vraťte se do chodby a vyjděte na ochoz nad halou, kde sestupte po schodech dolů. Na nedalekém stole je FONOGRAF, na který klikněte a poslechněte si tak záznam. Vstupte do dveří na konci haly vpravo a v chodbě vejděte do pootevřených dveří, kde zaslechnete zvonění. Do deníku se vám přidán dokument Salón. Dále prohledejte zásuvky psacího stolu seberte dokument 7. listopadu 1898. Klikněte na TELEFON a ozve se podivný hlas. Na stěně jsou zbraně. Zatáhněte za spodní směrem nahoru a za rohem se vám otevřou dveře od tajné pasáže. V tajné pasáži je vedle okna páka, za kterou zatáhněte dolů. O kousek dál je tajná místnost za koupelnou a za ní je na stěně vlevo další páka. Zatáhněte za ni a na konci chodby se otevřou dveře do domovní chodby. Zde vejděte do dveří vlevo a přesunete se tak do další úrovně.

Na počest Lilly, hostina

Jděte po ochozu směrem vpravo a ze stolu seberte dokument Edwinův a Enochův deník, 3. října 1899. Sestupte po schodech dolů a do deníku se vám přidá dokument Síň. Dejte se vlevo do jídelny a poté jděte do dveří vlevo. V chodbě za dveřmi je opět TELEFON. Projděte do místnosti s kulečníkem, kde klikněte na FONOGRAF na stole. Přes halu jděte zpět do jídelny, kde je na konci vstup do chodby. Vlevo je místnosti s trofejemi, kde posuňte směrem vpravo vitrínu s medvědem. Zároveň vám do deníku přibude dokument O medvědech a vanách. Vejděte do tajné místnosti vzadu zatočte ventilem. Vyjděte zpět do loveckého salónku a dejte se do dveří vpravo. Projděte nádvořím a na druhé straně se je vchod zpět do domu. Za rohem vpravo leží na stole dokument 20. prosince 1899. Na konci chodby je vchod do koupelny, kde odklopte obraz na stěně a zatáhněte za páku, Stěna vpravo slouží jako tajné dveře. Projděte na druhý ochoz ve strojovně, kde rovněž zatočte ventilem. Jděte zpět do domovní chodby a vpravo jsou nově otevřené dveře. Vzadu je stůl, v jehož zásuvce najdete dokument Houpy hou, Sally už se plíží tmou. Vydejte se do spojovací chodby mezi jídelnou a hernou a zde jsou dveře vedoucí ven do dvora. Zajisté jste si všimli, že křídla železné branky změnila polohu, takže nyní můžete dříve nepřístupnými dveřmi vejít na lávku ve strojovně. Na lávce se vám do deníku přidá dokument Podivuhodný objev. Vejděte do dveří na konci chodby a dostanete se na další venkovní dvůr. Vpravo vzadu jsou dveře vedoucí do sklepení, do kterých vejděte a následně začněte sestupovat po schodišti, které se pod vámi po chvíli zřítí.

Proti stoupající vodě

Na nedalekém sudu leží dokument 3. června 1899. Vstupte do dveří a do deníku se vám přidá dokument V pasti! Vlevo ve výklenku je další TELEFON. Jedinou možnou cestou se dostaňte k porouchanému stroji, kde zatáhněte za páku. Do deníku se vám přidá dokument Prošel tudy záškodník. Vyjměte ze stroje poškozenou pojistku a na její místo vložte novou (najdete jich v blízkém okolí hned několik). Zatáhněte za páku směrem nahoru, čímž si otevřete padací mříž v místnosti před strojem. Nejprve však jděte ještě do místnosti vpravo, kde je naviják lana. Ten zvedá plošinu v místnosti za mříží. Musíte dosáhnout toho, aby tato plošina byla v šikmé poloze. Vydejte se do velké místnosti skrze otevřenou mříž. Pod šikmou plošinou zatáhněte za páku, aby se sudy, které jsou nahoře, svalily dolů a vy mohli vyjít nahoru. Vpravo je místnost s dalším strojem, za jehož páku zatáhněte. Vraťte se dolů a vlevo jsou otevřené nové dveře. Obejděte místnost, vyjděte po dalším schodišti, dejte se vpravo a dostanete se k dalšímu stroji, který má opět poškozenou pojistku. Do deníku vám přibude dokument Další záškodnická práce. Dejte se vpravo a projděte dveřmi na konci. Za sudy je v koutě další pojistka Než ji půjdete vložit do stroje, sejděte po schodech dolů a seberte dokument 19. srpna 1899. Jděte tedy dát pojistku do stroje a opět zatáhněte za páku. Ve stejný okamžik se vám do deníku přidá dokument Cesta je jasná... Otočte se čelem vzad, protože vzadu se otevřely další dveře. Sestupte po schodech dolů, projděte místností a na druhé straně opět vyjděte po dalším schodišti nahoru. Vpravo je FONOGRAF a poté zatočte ventilem u trezorových dveří. Nejprve zatáhněte za páku vpravo a kolem vás se udělá zábradlí. Poté zatočte levým ventilem, zatáhněte za páku na pultě, následně zatočte pravým ventilem a nakonec opět zatáhněte za páku za vašimi zády. Cesta dál je volná, protože se otevřely druhé hermetické dveře. Projděte ke dveřím do další úrovně a vejděte do nich.

Límec, krk a oprátka

Projděte do místnosti s TELEFONEM a do deníku se vám přidá dokument Tovární kanceláře. Jděte do vedlejší místnosti, kde najdete v prostřední zásuvce psacího stolu dokument 1. května 1899. Pokračujte do místnosti vpravo, kde najdete ve spodní zásuvce psacího stolu dokument 22. srpna 1899. Vyjděte z místnosti a dejte se vpravo. Projděte dalšími dveřmi a z bedny seberte dokument 11. října 1899. Sejděte po schodech dolů a jděte k ventilu, kde se vám přidá do deníku dokument Čerpací stanice. Jděte do dveří pod krátkým schodištěm a dostanete se do postranní chodby, kde se dejte vpravo a v malé komoře najdete ležet dokument 28. září 1899. Vraťte se do chodby a na druhé straně je vpravo pootevřené okno. Vyskákejte nahoru, odklopte okenici a vyskočte ven. Po cestě se vám přidá do deníku dokument Svatá přikázání. U nákladního automobilu najdete ležet dokument Rozvrh dodávek. Vlevo od vás jsou pootevřená dřevná vrata, za kterými najdete ve výklenku vlevo podivný předmět. Zároveň vám přibude do deníku dokument Podivná nádoba. Tuto nádobu musíte odnést do místnosti s palivovým ventilem (tam, kde jste sestupovali po schodech dolů). Vložte nádobu na své místo, zatočte ventilem nadoraz a chvíli počkejte než dozní děsivé zvuky. Do deníku se vám přidá dokument Nohy na ramena! S nádobou se vraťte ven k náklaďáku a vložte ji do prohlubně. Zatočte klikou v přední části auta a to o kousek poodjede, díky čemuž se vám uvolní brána, která vede ke kostelu. Sejděte po schodech ke dveřím do další úrovně a vstupte do nich.

Dobytek a Bible

Do deníku se vám přidal dokument V kostele svatého Dunstana. Nejprve vejděte do dveří vpravo a ze stolu seberte dokument 23. listopadu 1899. Vyjděte z místnosti a pokračujte do dalších dveří vpravo. Vystoupejte po schodech nahoru a dejte se vpravo a poté do dveří rovně. Vzadu najdete dokument Deník otce Jeremiáše, 1. října 1899. Vyjděte z místnosti a dejte se vlevo, kde najdete FONOGRAF. Jedněmi z dalších dveří vyjděte do samotného kostela, kde na druhé straně na oltáři je jedna svíce, kterou se dá pohnout jako pákou. Vlevo však další svíce chybí. Ve stejném okamžiku se vám do deníku přidá dokument Tajemné vodítko. Svíci naleznete ve skladištní místnosti, kde jste předtím sebrali dokument (je na polici regálu). Doneste ho tedy na oltář a i za tento svícen zatáhněte. Jděte do postranní místnosti vedle oltáře a do deníku se vám přidá dokument Pekelné soukolí. Zatáhněte za velkou páku a do deníku vám přibude dokument Ďábelský portál. Vyjděte zpět k oltáři a prostor uprostřed klesl a vytvořil schodiště vedoucí do podzemí. Sestupte dolů a procházejte mezi klecemi. Na stole leží dokument Poslední myšlenky. Oklikou se dostaňte k dalšímu schodišti, po kterém sestupte do nižšího patra. Projděte spletitou místností až na konec a vejděte do dveří do další úrovně.

Rozdmýchat oheň

Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do dveří na konci chodby. Vyjděte do rozlehlého dvora. Přejděte na druhou stranu a vejděte do osvětlené prosklené budovy. Cestou se vám do deníku přidá dokument Mandusova zpracovatelská společnost. Vejděte do budovy a klikněte na FONOGRAF. Sejděte po schodech dolů, přejděte na druhou stranu obrovské haly, sestupte po dalším schodišti dolů a podlezte pod mříží. Nyní je třeba zapálit ty pece, které nehoří. Vlevo a vpravo jsou první dvě pece. Jedna z nich nehoří, takže zavřete dveře od pece a klikněte na tlačítka vpravo dole. Projděte dveřmi a vlevo je další neaktivní pec. Zde však musíte nejprve vložit do pece 2 kusy uhlí, které najdete na zemi. Stiskněte opět tlačítka a pec tak zapálíte. V místnosti mezi pecemi leží na stole dokument 18. října 1899. Jděte do další místnosti, kde jsou poslední dvě pece. Do pece vpravo dejte kus uhlí, který leží na zemi, a druhý kus uhlí najdete u protější zapálené pece. Až aktivujete tuto poslední pec do deníku se vám přidá dokument Oheň a ocel. Vraťte se do předchozí místnosti s pecemi 3 a 4, kde je pult s pákami. Všemi třemi pohněte směrem nahoru. Jděte zpět do místnosti s pecemi 5 a 6 a na druhé straně se pootevřela mříž blokující vstup na schodiště. Zde se vám do deníku přidá další dokument Lilyiny ruce jsou z oceli, Lylyiny ruce jsou tiché. Sestupte po schodech dolů a za druhým rotujícím kolem jděte vlevo a na stole najdete dokument 28. října 1899. Projděte na konec haly, kde je šachta s mezerou v zábradlí. Dostanete se na dopravníkový pás, kde se vám do deníku přidá dokument Sestup pokračuje! Projděte jedinou možnou cestou na konec, vyjděte po schodech vpravo a tahem odsuňte dveře od malého výtahu ve zdi. Pak už stačí jen do výtahu nastoupit a ten se s vámi rozjede.

V doupěti vajec

Počkejte až se výtah zastaví, otevřte dveře a do deníku se vám přidá dokument Záškodnický čin! Vpravo je TELEFON a za rohem vpravo leží na stole dokument 15. července 1899. Zkuste zalomcovat dveřmi zamčenými na visací zámek a do deníku se vám zapíše dokument Vstup do údržbářských prostor. Sejděte po schodech dolů a do deníku se vám zapíše dokument Odstředivka. Nejprve se jděte podívat do chodby, vedle které je tabulka s nápisem Kotce. Držte se nejlépe vlevo, abyste nebloudili. Dostanete se k pootevřeným dveřím, kterými projděte do chodby. Vlevo najdete dokument 20. srpna 1899. Projděte chodbou sestupte po schodech dolů, vlevo u výtahu je TELEFON a po dalších schodech vystoupejte nahoru. Zatáhněte za páku, pokračujte do další chodby vlevo, projděte na konec a dostanete se zpět na rozcestí s pákou. Znovu za ni zatáhněte a seberte chemickou nádobu, která ze stroje vypadla. Jděte přes lávku, kde předtím ucházela nějaká pára, a projděte na konec chodby, kde seskočte dolů zpět do místnosti s odstředivkou. Do jednoho ze slotů v odstředivce vložte kontejner. Nyní se vydejte na průzkum chodby popsané na tabulce jako Chladící skladiště. Vpravo je páka, za kterou zatáhněte, a v zadní místnosti leží na stole dokument Varování. Zatáhněte za páku a ze stroje vypadne další chemický kontejner. I ten jděte dát do odstředivky a poté stiskněte tlačítko na nedalekém ovládacím panelu. Z odstředivky vypadne hotová a promíchaná chemická směs. Do deníku se vám přidal dokument Uspávací nápoj. Zvedněte ho a odneste do místnosti, kde jsou dveře zamčené na visací zámek. Hoďte kontejner na zámek a poté na zámek namiřte lampu, která stojí vedle křesla. Zámek odpadne, takže cesta dál je volná. Seskočte dolů do šachty a budete tak pokračovat do další úrovně.

Tento odtékající svět

V postranní chodbě vpravo leží dokument 22. října 1899. Projděte do větší místnosti a do deníku se vám přidá dokument Zaplavené chodby. Vyjděte po schodech nahoru a pusťte se do chodby vlevo. Jedinou možnou cestou se dostaňte do místnosti, kde najdete dokument 1. srpna 1899. Otočte ventilem na stěně a poté klikněte na TELEFON na protější stěně. Jděte chodbami zpět a vlevo by měla být otevřená nová cesta. Dveřmi vedle stavidla se dostanete do první místnosti, kde jste začínali. Po mostě se dostaňte na druhou stranu a projděte druhými dveřmi vedle stavidla. Držte se vpravo a ve výklenku vpravo najdete FONOGRAF. Dostaňte se na druhou stranu, kde je vstup do chodby. V místě, kde se chodba rozšiřuje, je vpravo na polici regálu za bednou ukrytý dokument 17. února 1899. Otočte na stěně ventilem a do deníku se vám přidá dokument Mandus, stav pozáplavový. Jděte na začátek chodby, dejte se vpravo a zatočte ventilem u hermetických dveří. Nyní zopakujte to samé co poprvé, t. j.: páka na stěně, levý ventil, páka na pultu, pravý ventil a opět páka na stěně. Dostáváte se do další části stok. Po cestě se vám přidá do deníku dokument Ubožácké doupě. Projděte na konec lávek a vejděte do dveří. Vždy dveře, na které lze kliknout, jsou přístupné. Takto se dostaňte až k šachtě, kde slezte po žebříku dolů. Před vámi je soustava tunelů propojených vertikálními šachtami. Dostaňte se až na samé dno a vejděte do dveří do další úrovně.

Mezi přílivem a páteří

Přímo před vámi je FONOGRAF. Jděte jedinou možnou cestou stále vpřed a cestou se vám do deníku přidá dokument Odčerpávací místnosti. Pokračujte po soustavě žebříků až dorazíte do malé strojovny, kde zatočte ventilem. Slezte zpět po žebříku dolů a vpravo se vám odemkla nová cesta. Do deníku se vám přidá dokument Ventily a potrubí. Jděte dál a po chvíli se pod vámi jedna lávka propadne. Utíkejte před vodními monstry až k žebříku, po kterém vyšplhejte nahoru. Po chvíli se bude cesta rozdvojovat. Pravá cesta je slepá a dovede vás jen k jámě, na jejíž dně nic není. Pokud tam spadnete tak chvíli počkejte a žebřík vám sjede dolů, abyste se mohli vrátit. Dejte se tedy levou cestou a dostanete se do hlavní strojovny. Vlevo je mechanismus, ve kterém chybí 2 ozubená kola. Jedno leží dole na zemi a druhé větší je na konci místnosti. Na konci místnosti je také ventil, který zatočte poté, co umístíte do stroje obě ozubená kola. Vyjděte zpět do stok a do deníku se vám přidá dokument Jak najít děti. Jděte k žebříku, po kterém jste šplhali, když jste spadli do vody. Slezte dolů, kde jsou nyní lávky nad vodou, takže můžete bezpečně přejít k hermetickým dveřím. Přes komoru se dostaňte již známým způsobem a poté vejděte do dveří do další úrovně.

Děti, při tanci

Projděte mřížovými dveřmi vpravo a v polici regálu vzadu leží dokument 15. března 1899. Po levé straně je nenápadné schodiště, po kterém sestupte dolů. Cestou se vám do deníku přidá dokument Srdce stroje. Na konci schodiště je výtah, do kterého nastupte a zatáhněte za páku. Prostým tahem nelze pákou pohnout musíte si pomoci směrovou klávesou. Dole se dejte doprava vejděte do dveří. Dostáváte se do ovládací místnosti palivových tyčí. Nejprve klikněte na FONOGRAF a poté zkuste pohnout páčkami na pultě. Do deníku se vám přidá dokument Poslední záškodnický čin. Nyní je třeba dosáhnout toho, aby všechny páčky byly v levé poloze. Jedna se však vrací zpět a vždy zazní podivný zvuk. Jděte do chodby vedoucí z místnosti a přes několik žebříku se dostanete na dno šachty s palivovými tyčemi. Jedna zdířka je zavřená poklopem. Odklopte ručně poklop, vraťte se nahoru a pohněte poslední páčkou. Vydejte se zpět do sálu s výtahem, do deníku se vám přidá dokument Zapalování, vyjděte nahoru a dostanete se do místnosti kontroly zapalování. Pohněte nejprve jednou pákou a po chvíli i druhou. Pak už jen sledujte co se bude dít.

Mandus, záškodník

Jedinou možnou cestou dojděte do místa, kde je na zemi několik prasečích masek a zde najdete rovněž dokument 29. prosince 1899. Vylezte po žebříku nahoru a do deníku se vám přidá dokument Zrazen! Prozkoumejte páru vpravo a do deníku vám přibude dokument Parovody. Dojděte do kontrolní místnosti a vlevo seberte dokument 31. srpna 1899. Odstraňte pojistky z obou strojů vpravo nakonec zatáhněte za velkou páku vlevo. Jděte k místu, kde ucházela pára, a dejte se podél parního potrubí. Slezte po žebříku dolů a na konci ztratíte vědomí. Až se proberete seberte ze země dokument 1. prosince 1899. Dejte se vpravo, kde je ve zdi potrubí, které tahem odstraňte. Do deníku se vám přidá dokument Mandus Škůdce. Na druhé straně místnosti je vchod do velkého potrubí, kde se vám do deníku přidá dokument Útěk potrubím. Dál vlevo je další odhalené potrubí, které tahem rovněž odstraňte. Na druhém konci místnosti vlevo je skříň a pod ní několik ozubených kol. Do deníku se vám přidal dokument Ovladač tlaku. Použijte jedno z ozubených kol na rozbití skleněného krytu a poté se dejte rychle na útěk. V místnosti je žebřík vedoucí nahoru. Vylezte po něm a dejte se vpravo, kde se vám do deníku přidá dokument Ze soukolí pryč a do parovodu. Vlevo podlezte pod trubkou a poté se dostaňte jedinou možnou cestou k výtahu, do kterého nastupte a zatáhněte za páku

Pro jejich záchranu cokoliv

Až vyjdete ven jděte vlevo do dřevěného domku a za dalším podobným domkem si udělejte odbočku do domu vpravo, kde v horním patře leží dokument 25. října 1899. Vraťte se dolů a pokračujte rovně a poté vpravo. Na ulice se dejte vpravo a do deníku se vám přidá dokument Londýn hoří, Londýn hoří. Projděte mezi bednami a u dřevěných dveří vpravo leží na zemi dokument 24. října 1899. Dojděte na konec ulice a u mříže se podívejte na scénu, která se bude před vašima očima odehrávat. Vraťte se ulicí kousek zpět a po pravé straně je otevřené sklepní okénko. Vlezte dovnitř a dojděte až k místu, kde leží dokument 23. prosince 1899. Vyjděte po schodech nahoru a projděte na konec budovy. Poté pokračujte dál ulicemi a průchody. Cesta je jen jedna, takže zabloudit nemůžete. Na konci nastupte do výtahové kabiny a zatáhněte za páku.

Sklízení světa

Až vystoupíte z výtahu do deníku se vám přidá dokument Protiútok! Projděte na konec strojovny a dejte se vlevo. Na konci leží dokument 25. října 1899. Vraťte se zpět k přechodu a jděte do dveří vlevo. Pokračujte po žebříku nahoru a v místnosti se skleněným válcem namiřte světelný reflektor na tento válec, aby jeho obsah začal jiskřit. Vraťte se po žebříku dolů a kliknutím na malý ovládací panel vpravo otevřete hermetické dveře. Projděte do větší místnosti, kde na stroji vpravo visí dokument 27. října 1899. Zároveň se vám do deníku přidá dokument Chladící čerpadla. Shoďte jeden z těžkých sudů dolů. Aby se mechanismus stroje dole zasekl. Vydejte se zpět do místnosti, kde je skleněný válec a opět na něj namiřte reflektor. Pokračujte do chodby vzadu a seskočte dolů. Přistupte k ovládacím pultům a nejprve zatočte velkou klikou, poté pohněte páčkami na levé straně, aby všechny byly v poloze vlevo, a nakonec otočte dvěma ventily vpravo. Po chvíli se otevřou za vašimi zády hermetické dveře, kterými se vydejte pryč z místnosti. Jděte rovně, poté vlevo a na začátku schodiště visí vpravo dokument 2. prosince 1899. Sestupte po schodech dolů. Slezte dlouhou šachtou dolů a do deníku se vám přidá dokument Cestou na jatka. Projděte na konec dlouhé chodby, kde uvidíte své děti. Budou to však jen halucinace. Temná chodba vás dovede do sálu s výtahem, do kterého nastupte a zatáhněte za páku.

Závoj se zvedá, nevěsta čeká

Vedle nástěnky vlevo visí dokument 25. prosince 1899: Pokud tohle najdeš. Projděte mříží a do deníku se vám přidá dokument Ve snu se procházím se svými dětmi. Jedinou možnou cestou jděte na rozcestí, kde zahněte vlevo, projděte dvěma mřížovými dveřmi a nakonec se stěna vlevo odsune a před vámi se otevře velký sál. Musíte zatáhnout za dvě páky a poté se vám otevřou dveře vedoucí dál. Dejte se vlevo a projděte dalšími mřížovými dveřmi. Projděte na konec a vstupte do dveří do další úrovně.

Mandus sestupuje mezi duchy

Vylezte po žebřících o dvě lávky výše, kde najdete na zemi dokument 28. prosince 1899. Vejděte do chodby a do deníku se vám přidá dokument Mandus je sám. Poté jděte jedinou možnou cestou až dojdete do kruhového sálu. Jděte po obvodu za sklem, vylezte po žebříku nahoru a po obvodu ochozu najdete několik jakýchsi prosklených válců (vážně mě nenapadá jiné označení). Klikněte na ně, aby začaly rotovat. Slezte opět dolů a vyjděte do centra sálu.

Enoch, Edwin, Oswald a já

Jednou možnou cestou se dostaňte ke stroji, vyjděte nahoru a nakonec stiskněte tlačítko na pultu. Pak už jen sledujte co se bude dít a pak budou následovat závěrečné titulky (které jsou mimochodem velice vtipně napsané).

videoukázka

uložené pozice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář