Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Aramore, kapitola 1

Autor návodu-Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se vlastně o českou verzi známé Custom Story Followed by Death, na níž jsem už před časem návod psal. Přijíždíte se svojí manželou na estonský venkov a nocujete na jakési farmě. V noci podivné monstrum zabije vaši ženu a vy se vydáváte na nedaleký hrad a vstupujete do něj. Kolotoč děsivých událostí se roztočí naplno.

PLAGIÁTORSTVÍ

Jedná se o jednu z nejlepších Custom Story jaká kdy byla udělána. Problém je ale v tom, že TOTO NENÍ ČESKÁ CUSTOM STORY. JEJÍ SKUTEČNÝ NÁZEV JE FOLLOWED BY DEATH a je od jiného autora. Followed by Death, kapitola 1 a 2 (Aramore kapitola 1 a 2) jsou v neoficiálním žebříčku na Steamu v desítce nejlepších Custom Story všech dob. Čeští autoři (respektive plagiátoři) udělali několik drobných změn ve hře, ale úrovně, předměty v úrovních, postup hrou je naprosto stejný jako ve Followed by Death. Změny se týkají textů, které jsou nahrazeny novými texty (nový příběh), dále jsou vypuštěny flashbacky plus několik dalších drobností, které nestojí za řeč. Nový příběh je plytký, text má nízkou slohovou úroveň, s mnohými gramatickými a pravopisnými chybami. Ale o to samotné by ani nešlo. Vážím si snahy každého tvůrce Custom Story nebo konverze. Málokdo si dokáže představit jaká je to práce a asi zdaleka ne každý má literární nadání nebo píše pravopisně bez chyby. Pokud by se příběh vztahoval k originálnímu projektu, neřekl bych ani popel. Naopak – řekl bych: Proč ne? Ale ukrást cizí Custom Story a k tomu si vymyslet vlastní příběh pochybné úrovně – to působí celkově dost trapným dojmem a dělá to z Aramore nechtěně směšnou parodii. Kdyby raději Češi udělali jen překlad pro Followed by Death nebo, když už to chtěli vydat pod vlastním názvem, napsali v úvodu hry a v závěrečných titulcích na rovinu, že se jedná o počeštěnou verzi Followed by Death, pochopil bych to. Ale napsat, že je hra jejich výtvorem a pak se nechat od českých hráčů poplácávat po rameni, jakou že to udělali skvělou Custom Story, to je vážně ubohé a těžko pochopitelné. Aramore je podobně ostudná záležitost jako Nightfall (kapitola 1 až 3). Tato trilogie je rovněž od českého autora. Bohužel – všechny tři kapitoly jsou okopírované a opět s vymyšleným novým příběhem. Jsem jen zvědavý na údajně plánovaný třetí díl Aramore. Followed by Death má totiž jen dva díly. Původní autor kdysi plánoval udělat i třetí, ale nakonec od tohoto odstoupil a začal dělat na jiném projektu.

STATISTIKA PŘEDMĚTŮ

dokument – 12

artefakt – 2

olejnička – 5

velká olejnička – 1

křesadlo – 21

Laudánum – 4

Farma

Začínáte v domě, kde uslyšíte křičet svoji ženu z nižšího patra. Sejděte po schodech dolů dokud nezaslechnete blížící se monstrum. Vlevo od vás jsou vchodové dveře, do kterých vejděte.

Les

Octli jste se venku v lesnaté krajině. Hlas vypravěče vás uvádí do děje. Po chvíli se octnete před pochmurně vyhlížejícím hradem.

Pokoje pro hosty

Jste uvnitř hradu v pokoji pro hosty. Prohledejte přihrádku psacího stolu a seberte z ní křesadlo. Vyjděte z místnosti a vstupte do dalších dveří před vámi. Seberte z regálu další křesadlo a opět vyjděte do chodby. Po pravé straně jsou dveře vedoucí do malé místnosti, kde seberte ze stolu dokument Deník Gregoryho Hillmana (str. 52 / 53). Vraťte se do chodby a jděte na křižovatku chodeb, kde se dejte vlevo. Vejděte do dveří vpravo, což je studovna. Z krbové římsy vlevo seberte opět křesadlo, ze stolu dokument Wilhelmova smlouva a z knihovny vpravo ještě jedno křesadlo. Vyjděte opět do chodby a pokračujte až na konec, kde jsou dveře do další úrovně, do kterých vstupte.

Archivy

Sejděte po schodech dolů a vejděte do dveří vpravo. Vpravo je komody a v jedné ze zásuvek křesadlo. Pokračujte do dveří vlevo a z jedné z polic seberte další křesadlo. Vyjděte z místnosti a nyní jděte do dalších dveří vlevo. V pokoji seberte dokument Arthurův deník – Somálsko (1/3). Vraťte se ke schodišti a dříve zamčené dveře vpravo se vám otevřou. Projděte do dlouhé chodby. Vlevo jsou dveře vedoucí do strojovny, ale tam zatím nic nepořídíte. Vpravo je stůl a na něm leží dokument Arthurův deník – Somálsko (2/3). Pokračujte na konec chodby a vejděte do dveří. Ze stolu seberte křesadlo a poté vejděte do dalších dveří vpravo. Z velké místnosti jděte do dveří vpravo a poté ještě do jedněch dveří vpravo. V místnosti seberte ze stolu Arthurův deník – Somálsko (3/3). Vyjděte z místnosti a nyní jděte do dveří vpravo. Ze stolu vlevo seberte křesadlo a z komody vzadu klíč od skladu a dokument Ve věci skladu. Vraťte se zpět do místnosti, kde jste sebrali dokument. Uvidíte, že dveře vpravo jsou vyražené. Ve vaší blízkosti je monstrum, takže neotálejte a vyběhněte vyraženým vchodem zpět do dlouhé chodby. Dejte se vlevo a sejděte po schodech dolů ke dveří do další úrovně. Odemkněte si dveře klíčem a vejděte do nich.

Sklad

Jděte chodbou vpřed dokud se nezhroutíte na zem. Až vstanete seberte z vrchní police regálu vpravo křesadlo a vlevo na stole leží ARTEFAKT. Pokračujte ke schodišti, po kterém sestupte níž do sklepa. Ze země seberte lucernu a z regálu vpravo další křesadlo. Vyjděte po schodech vlevo a ze dveří vpravo vyrazí monstrum. V místnosti, kde bylo monstrum seberte z římsy křesadlo a z regálu Laudánum. Sejděte opět po schodech dolů a jděte do dveří vlevo naproti. V temné místnosti seberte vpravo křesadlo. Vraťte se na na rozcestí a jděte do sousedních dveří vlevo. Vyjděte po schodech nahoru, dostaňte se přes rudý sliz a vstupte do dveří vpravo. V dolní polici protějšího regálu je křesadlo (je schované za sudem). Vyjděte zpět do chodby a pokračujte na konec, kde vejděte do dveří. Přejděte přes díru v podlaze zatlučenou prkny. Ze stolu seberte kladivo a to poté použijte na prkna na podlaze. Seskočte dolů a před sebou uvidíte zabarikádované dveře. Jděte od nich na druhou stranu a dorazíte do malé komory, kde seberte ze země dokument Wilhelmova poslední slova a z římsy vpravo křesadlo. Vraťte se ke dveří a odházejte předměty ode dveří. Vyjděte do temné chodby a na římse vpravo za dveřmi leží OLEJNIČKA. Dejte se vlevo a přijdete na rozcestí, kde jste už jednou byli. Dejte se znovu po schodech vpravo a na prkny zatlučený vchod vlevo použijte kladivo. Před vámi je velká bedna a na ní opět křesadlo. Projděte na konec chodby a vstupte do dveří. Před vámi je široké schodiště. V mezipatře seberte z psacího stolu dokument Arthurova poznámka o sobě a z přihrádky stolu OLEJNIČKU. Sejděte až dolů, odházejte sudy ode dveří a vejděte do nich. Nyní vás bude pronásledovat monstrum, takže se nezdržujte a jen běžte jedinou možnou cestou vpřed. Brzy dorazíte ke dveřím do archivů, do kterých vejděte.

Archivy

Vyjděte po schodech nahoru a dejte se do dveří vlevo, které vedou do strojovny. Na zdi jsou páky, které nastavte následovně: první tři dolů, čtvrtou nahoru, pátou dolů a šestou také nahoru. Vraťte se do chodby a jděte ke dveřím, které jsou zatlučené prkny. Na prkna použijte opět kladivo a cesta dál je volná. Vpravo seberte Laudánum, z přihrádky psacího stolu křesadlo a za stolem leží ještě OLEJNIČKA. V tom okamžiku se objeví v chodbě monstrum. Musíte jednat pokud možno rychle. Vlevo na knihovně leží dokument Historie Estonska. Obraz na stěně lze odstranit. Za ním je výklenek s pákou, kterou stiskněte a knihovna vpravo se odklopí. Než budete pokračovat, jděte ještě vlevo do dveří a ze stolu seberte dokument Instrukce k mechanizmu. Vraťte se do předchozí místnosti a jděte do tajného průchodu za knihovnou, kde vstupte do dveří do další úrovně.

Sklepní archiv

Jděte přes několik místností až dojdete do větší místnosti, kde seberte z regálu vpravo křesadlo. Pokračujte po schodech dolů a vlevo za rohem seberte z truhly další křesadlo. Na psacím stole vpravo leží dokument Arthurův deník – Návrat do Anglie (1/2). Vejděte do levých dveří a z regálu vzadu seberte křesadlo. Vraťte se do předešlé místnosti a nyní jděte do levých dveří. Přistavte si malou bednu k velké bedně vpravo, abyste mohli přeskočit na druhou stranu. Vejděte do dveří vpředu a klikněte na ARTEFAKT na psacím stole. Vraťte se do předchozí místnosti a najednou se všude objeví rudý sliz a místnost se zatopí vodou. Dříve zamčené dveře vpravo se rozrazí a začne vás pronásledovat vodní monstrum. Vyhněte se mu a vběhněte do chodby za zničenými dveřmi. Z police seberte OLEJNIČKU. Pokračujte dál, odházejte sudy ode dveří a vyjděte do velké místnosti. V jednom regálu na protější straně leží VELKÁ OLEJNIČKA. Vejděte do dveří vpravo a z jednoho ze zadních regálů seberte Laudánum. Vraťte se do velké místnosti a podívejte se vpravo nahoru. Uvidíte vchod do chodby. Musíte si donést jednu malou bednu a umístit do vody pod velkou bednu. Přineste si ještě jednu bednu, vyskákejte po bednách co nejvýš to jde a umístěte bednu co držíte na vrchol. Poté by už neměl být problém dosáhnout vchodu do chodby. V této chodbě vejděte do dveří vpravo. Projděte krátkou chodbou a vstupte do malé místnosti, kde seberte ze stolu vlevo dokument Arthurův deník – Návrat do Anglie (2/2), z komody vpravo křesadlo a z horní zásuvky Laudánum. Vraťte se do chodby a dejte se vpravo. Chodba ústí do další zatopené místnosti. Seskočte dolů a v místnosti vlevo leží v regálu OLEJNIČKA. Vraťte se do předchozí místnosti a vejděte do chodby, kde je spousta slizu. Z této chodby vedou dvoje dveře – v jedné místnosti je šachta s žebříkem vedoucím nahoru a v druhé páka, která tento žebřík spouští. Pak už jen stačí vylézt nahoru a tím hru zakončíte.

videoukázka

uložené pozice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář