Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Five Magics

Autor návodu: Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o excelentní mód, který mi v některých aspektech dost připomíná The Great Work a který by se klidně mohl zařadit mezi první padesátku nejlepších módů Amnesie. Na tom, že si vzal za inspiraci jeden z nejslavnějších módů, bych nepovažoval nic špatného. Rozmanité úrovně, skvělá atmosféra a promyšlené puzzle, to je jen několik kladů, které tento mód má. V neposlední řadě bych rád vyzdvihl zvukovou složku, kdy byla použita celá řada zvuků a hudebních motivů převzatých odjinud. Jen některé úrovně mi přišly zbytečně spletité, ale to bych nepovažoval za zas takový zápor.

- - - - -

Old Wing

Klikněte na úlomek orbu na podstavci. Vyjděte z místnosti a dejte se vpravo. Vstupte do dveří vlevo a z přihrádky stolu seberte Tinctura Opii a ze zásuvky křesadlo. Vyjděte do chodby a dejte se na opačnou stranu. Na konci vejděte do dveří, sestupte po schodech dolů a nakonec vstupte do dveří do další úrovně.

CHAPTER 1 – THE SHARD

Study

Z velké truhly po levé straně seberte 2 křesadla a z ruky sochy lucernu. Jděte vlevo a hned do dveří vpravo. V kanceláři seberte dokument Artificial Forms of Life. Vraťte se do chodby a dejte se na opačnou stranu a vstupte do strojovny. Ze stolu vlevo posbírejte část vrtačky, dokument Machinery Manual a křesadlo. Vraťte se do chodby, pokračujte do dveří vpravo a držte se vpravo. Jděte do dveří vpravo a ve skladu seberte z police OLEJNIČKU a vzadu z jiné police část vrtačky. Jděte do chodby, jděte zpět a rovně a pak vpravo. Dále jděte v chodbě stále vpravo a vstupte do mřížových dveří vpravo. U studny najdete v truhle Glass Jar. Vraťte se do chodby a pokračujte dál. Přes rozcestí jděte vpravo a do dveří vlevo. Zde najdete v krbu část vrtačky. Díly si můžete rovnou spojit v inventáři a získáte tak příruční vrtačku. Vyjděte zpět do chodby a pokračujte až na konec, kde jste do dveří vpravo. Použijte na přihrádku psacího stolu vrtačku a seberte VELKOU OLEJNIČKU. Nyní se vracejte zpět a vstupte do mřížových dveří vpravo (naproti místnosti se studnou). Navrtejte sud vlevo vrtačkou, dejte pod ní sklenici z inventáře a seberte Jar of Whale Oil. Nyní se vydejte do strojovny (pokud netrefíte, držte se stále vlevo). Nalijte olej do nálevky uprostřed a poté vložte do pece 4 kusy uhlí. Nakonec zatáhněte za páku vedle pece a stroj se rozběhne. Jděte zpět do chodby a běžte stále rovně. Nastupte do výtahu a zatáhněte za páku.

Vault Entrance

Jděte rovně a pákou si otevřte dveře. Vlevo leží dokument Piece of Orb. Vpravo je sud s chemikálií. Navrtejte ho, vložte pod něj nádobu a seberte Acetaldehyde. Vraťte se do chodby a nyní si odemkněte dveře vpravo. Na stole leží dokument Is something watching me? Odklopte prostřední regál v levé řadě a ze stolu seberte Cells Key a ze země laboratorní nádobu. Vyjděte zpět do chodby a odemkněte si zbývající dveře. Vpředu je energetická bariéra. Jděte ke dveřím do další úrovně vpravo, odemkněte si je klíčem a vejděte do nich.

Cells

Když půjdete vlevo, tak hned v první cele vlevo jsou 2 křesadla. Když to vezmete zprava, tak vlevo bude krátká slepá chodba a v cele na stolku další 2 křesadla. V každém případě pravé cesta je lepší, protože zakrátko přijdete ke schodišti. Jděte nejprve po schodech nahoru a v místnosti najdete v regálu vlevo Fortis, na stole křesadlo a v truhle Tinctura Opii. Poté sejděte po schodech až dolů a v knihovně seberte z psacího stolu dokument Bethavat – mercury fulminate a v jednom z regálů lze najít křesadlo. Tím máte v této úrovni splněno a vydejte se zpět do předchozí.

Vault Entrance

Jděte ke dveřím na protější straně haly a vstupte do nich.

Sanctum

Jděte do dveří vlevo a na stole najdete dokument Torn Book Page #1, vlevo SUD S OLEJEM (60% lucerny) a v truhle křesadlo. Jděte zpět do chodby a držte se vlevo. Vstupte do dveří vlevo a seberte ze stolu Sanctum Key a dokument Behavat's Unsent Letter to Vernon. Vyjděte zpět do chodby a pokračujte dál vlevo. Dveře vlevo si odemkněte klíčem a v kbelíku najdete Nitrate a na stole Lithium Bromide a křesadlo. Nyní se vydejte zpět do předchozí úrovně.

Vault Entrance

Jděte do tajné laboratoře za regálem a nyní spojte v inventáři obě lahvičky s chemikáliemi – získáte Mercury Fulminate (Unfinished). Dejte směs plus chemikálii ze sklenice do skleněné baňky na stole a vodorovným kohoutem zapalte kahan. Použijte laboratorní sklenici z inventáře na baňku a získáte hotový výrobek – Mercury Fulminate. Můžete se vydat zpět do Sanctum.

Sanctum

Jděte do strojovny (druhé dveře vpravo), otevřte mříž a dejte ke stroji nádobu s chemikálií. Hoďte na nádobu nějakou bedýnku a rychle utíkejte pryč z místnosti. Vydejte se do předchozí úrovně.

Vault Entrance

Nyní můžete bariérou normálně projít a vstoupit do dveří do další úrovně.

Orb Chamber

Sejděte po schodech dolů a z velké bedny seberte křesadlo a z regálu další 2 křesadla. Když přeskáčete přes bedny, můžete z truhly sebrat ještě Tinctura Opii a další 4 křesadla. Pod schody je také kamenná deska, kterou si vezměte s sebou. Projděte do modré místnosti, kde seberte ze stolu dokument Moving my Abode a křesadlo. Kamennou desku umístěte na římsu vlevo vzadu, vedle ní dejte desku, která se tu povaluje po zemi a nakonec desku, která je ještě v následující místnosti. Poté zapalte pochodně, které nehoří. Následně jděte do bočních dveří a zde klikněte na oltář. V tomto okamžiku by se vám měly otevřít velké dveře v místnosti, kde jste našli poslední desku. Projděte k podstavci a kliknutím seberte část koule.

Cells

Boční stěny se přibližují a hrozí vás rozdrtit. Musíte uchopit cihlu a hodit jí nahoru do chodby, kde je ovládací páka a přesně zasáhnout tuto páku. Poté se dveře samy otevřou a jste volní. Jste opět v oblasti cel. Držte se vpravo a po pravé straně budou dveře vedoucí do Vault Entrance

Vault Entrance

Známou cestou jděte do Sanctum.

Sanctum

Jděte opět k podstavci a seberte část koule a ze země lucernu. Poté se vydejte vlevo a vejděte do dveří do další úrovně.

Tunnels

Utíkejte jedinou možnou cestou stále vpřed a na konci vylezte po žebříku nahoru.

CHAPTER 2 – RESCUED

Residence

Jděte vpřed dokud se nezhroutíte na zem. Probíráte se v neznámém domě. Z psacího stolu seberte dokument Dear Friend a vyjděte do chodby. Jděte do dveří vlevo a ze stolu vlevo seberte dokument A Book Concerning the Five Magics Arts. Vraťte se do chodby a pokračujte do protějších dveří. Ze země seberte dřevěný kbelík a z police vpravo 2 křesadla. V chodbě jděte dál do posledních neprozkoumaných dveří, sestupte po schodech dolů a vyjděte do haly. Pokračujte do druhých dveří vpravo a rozbijte skleněnou skříňku nějakým předmětem a posbírejte Tinctura Opii, Lithium Bromide a 2 křesadla. Nyní jděte z haly do sousedních dveří vlevo a sestupte do sklepa. Použijte kbelík na sud s vodou vpravo a získáte Water Bucket. Vzadu za nakloněným regálem najdete v truhle OLEJNIČKU. Vraťte se do kuchyně, uhaste ohniště v krbu a seberte Chest Key. Vraťte se do sklepa a klíčem si odemkněte truhlu vlevo vzadu. Posbírejte lucernu, část koule a Tavern Room Key. Nyní můžete opustit úroveň dveřmi na konci haly.

Cederholm

O kousek dál na ulice visí vpravo dokument Inn Notice a za budovou vlevo najdete v komodě Tinctura Opii. Jděte ulicemi až na konec, dejte se vlevo směrem na hřbitov a z druhé rakve seberte 3 křesadla.

Graveyard

Dojděte na konec a v jedné z rakví vpravo je ukrytá OLEJNIČKA. Vstupte do krypty.

Crypt

V levé části chodby je vchod do místnosti, kde najdete křesadlo; v pravé části chodby jsou rovněž dveře. Za nimi najdete na stole dokument A Letter a v zásuvce Tinctura Opii. V chodbě jsou ještě jedny dveře, které vás dovedou na schody a o patro níž. V nižším patře jděte do mřížových dveří vpravo a z truhly seberte Glass Jar. Určitě jste si všimli v jedné z místností v horním patře zeleného sudu. Použijte na něj tuto sklenici a získáte Glass Jar of Aqua Regia. Nyní pokračujte dál spodním patrem. Dojdete na rozcestí, kde jsou mřížové dveře zamčené na visací zámek. Nejprve jděte vlevo a u dveří na konci vezměte za ventil (to je nutné pro další postup). Vraťte se zpět a jděte stále chodbami dál a dál až se octnete v místnosti, do které se bude někdo dobývat. Z komody seberte křesadlo a poté odtáhněte postel a seberte dutou jehlu. Vyjděte do chodby a držte se vlevo. Po pravé straně je vchod do márnice, kde najdete v truhle kladivo. Vyjděte ven a jděte vpravo. Po straně budou zamčené dveře, které si odemkněte jehlou. Vzadu najdete na regálu dláto. To můžete rovnou v inventáři spojit s kladivem a získáte kladivo a dláto. Jděte na rozcestí s mřížovými dveřmi a použijte na visací zámek kyselinu a poté kladivo s dlátem. V místnosti najdete v truhle Steel Rod a na regálech VELKOU OLEJNIČKU a Lithium Bromide. Tím máte v této úrovni vše hotové a vraťte se do předchozí.

Graveyard

Projděte hřbitovem a zamiřte k městu.

Cederholm

Za velkým domem s velkým schodištěm je kousek dál vpravo taverna. Použijte na sklepní poklop tyč z inventáře a přesunete se do další úrovně.

Tavern

Vyjděte po schodech nahoru a za barovým pultem najdete ve spodní polici regálu na láhve Tinctura Opii. Vyjděte po schodech do patra a hned za dveřmi naproti najdete v zásuvce psacího stolu křesadlo. Když půjdete do sousedního pokoje, najdete na stoličce sdalší křesadlo a ve skříni ještě jedno křesadlo. V chodbě dál je v regálu OLEJNIČKA. Nakonec použijte klíč z inventáře na poslední dveře a bude následovat rozhovor s Jeremym, který vám poté věnuje Sewers Key. Známou cestou opusťte tavernu.

Cederholm

Běžte rovně a v ohybu ulice pokračujte stále rovně. Vzadu je malý domek, na který použijte klíč a cesta do stok je volná.

Sewers

Nejprve jděte prozkoumat levou chodbu. V místnosti na konci najdete mezi troskami na zemi Rotten Meat Piece a dále Tinctura Opii a 2 křesadla. Poté jděte prozkoumat pravou chodbou, kde se držte vpravo a přijdete k dalším dveřím. Ještě před nimi je ve vývodu potrubí vlevo ukryté křesadlo. V místnosti pověste kus masa z inventáře na poškozenou mříž vlevo a poté se jděte ukrýt do skříně. Počkejte si až přijde monstrum a mříž zničí. Poté vložte ozubené kolo ze země mezi ostatní na stěně. Vraťte se zpět na velké rozcestí a jděte vpravo a po schodech nahoru. Zatáhněte za páku a most se spustí. Dveře na druhé straně mostu si odemkněte jehlou a v místnosti seberte uprostřed ze země dokument Howard Husk Diary Entry #1 a z truhly Tinctura Opii. Nakonec slezte po laně do šachty.

CHAPTER 3 – SACRILEGE

Dungeons

Bludiště je dost spletité, takže přesný popis cesty by byl problematický. Nejprve jděte vlevo, vpravo a držte se vlevo. Dostanete se do místnosti, kde leží na regálu páka. Tu vezměte s sebou. V jiné místnosti najdete v přihrádce psacího stolu Rolled Parchment. Dále jsou v bludišti těžké padací dveře, které se však ovládají odjinud. Najděte místnost, něco jako strojovnu, a dejte páku do otvoru ve stroji. Zatáhněte za páku a ony těžké dveře se otevřou. Za dveřmi vstoupíte do jakési podivné svatyně. Dveře laboratoře jsou zamčené a klíč je v zámku z druhé strany. Použijte na dveře papír z inventáře a poté kladivo s dlátem. Zatáhněte dole za papír a máte Master Key. V laboratoři najdete vlevo na stole VELKOU OLEJNIČKU. Vyjděte z místnosti a jděte do dveří vpravo, dveře do další úrovně si odemkněte klíčem a vejděte do nich.

Forlorn Dormitory

Jděte vpravo a do dveří vpravo. V chodbě pokračujte do dveří vpravo a z psacího stolu seberte dokument The Fluid. O kousek dál je vlevo místnost, kde najdete v přihrádce stole 2 křesadla. Vracejte se zpátky, držte se stále vpravo, padací dveře si otevřte pomocí ventilu a ve velké místnosti seberte ze země dokument Sect Note. Pokračujte do protějších dveří a nad schody do dveří vpravo. Ty ale nejde pořádně otevřít. Uchopte kámen a strčte ho za dveře, abyste odšoupli velký balvan, který brání dveřím v otevření. Uvnitř seberte ze stolu dokument Death Awaits. Chodba končí padacími dveřmi, u kterých chybí ventil. Vraťte se zpět do chodby na začátku, držte se stále vpravo a dostanete se k dalším padacím dveřím. Projděte ještě jedněmi a v místnosti seberte Detached Valve. Vraťte se k dveřím s chybějícím ventilem, dejte ho na své místo a zatočte jím. V místnosti seberte lucernu a Stencil (1). Tím máte vše splněno a můžete se vydat zpět do předchozí úrovně.

Decrepit Dungeons

Jděte do protějších dveří vlevo, klíčem si odemkněte dveře do další úrovně a vstupte do nich.

Mortuary

Jděte vlevo a poté rovně a do dveří na konci. Z psacího stolu seberte dokument Howard Husk Diary Entry #3 a Lithium Bromide. Od nynějška sec držte vlevo. Přijde vlevo ke dveřím, které je třeba nějak zničit. V následující chodbě najdete v poslední vězeňské cele 2 křesadla. Z první cely v této chodbě vytáhněte těžkou bednu a pusťte ji po schodech k zamčeným dveřím. Bedna je zničí. Pokud tuto bednu nemůžete najít, tak je na jiném místě (může se objevit na různých místech). V tajné místnosti najdete Stencil (2) a dokument Howard Husk Diary Entry #4. Prozkoumejte ještě poslední chodbu a vstupte do dveří na konci. Ze stolu vzadu seberte dokument Subject V. Tím máte hotovo, takže se můžete vydat do předchozí úrovně.

Decrepit Dungeons

Jděte do dveří vpravo a do zdířek v mechanismu dejte obě karty z inventáře. Zatáhněte za páku a vstupte do dveří (ty se nezvednou).

Treasure

Jděte přes padací dveře na rozcestí, kde leží na bedně 2 křesadla. Běžte se podívat do místnosti vlevo a na stole leží OLEJNIČKA a ve skříňce najdete Tinctura Opii. Nyní jděte prozkoumat dveře vpravo a po stranách jsou padací dveře. Za těmi pravými najdete v zásuvce stolu Dagger (Dirty). Jděte do místnosti, kde jste našli olejničku, a použijte dýku na rozlitou zelenou tekutinu na podlaze. Získáte Bewitched Dagger (Disinfected). Použijte dýku na mrtvolu na stole a poté použijte na mrtvolu sklenici z inventáře – získáte Glass Jar of Blood. Vyjděte z místnosti a jděte zpět do chodby s dvěma bočními dveřmi. Na konci jsou velké dveře. Do nálevky vpravo dejte krev, projděte do místnosti za dveřmi a vezměte část koule. Vraťte se do místnosti s mrtvolou a vstupte do dveří do další úrovně.

Reservoir

Na otvor ve stěně použijte kladivo s dlátem a poté stiskněte tlačítka, aby se odsunuly stěny. Octnete se v jiné realitě. Kráčejte chodbou stále vpřed. Nakonec se přenesete konečně zpět do města.

Cederholm

Jděte do nitra města, pak se dejte vlevo, projděte obloukem a jděte vpravo. Vpravo je prkny zatlučený vchod do zahrady. Použijte na prkna kladivo s dlátem a v zahradě vstupte do sklepního poklopu.

Residence

Vyjděte nahoru do horního patra a v místnosti na konci seberte dokument Explanation. Poté se stejnou cestou dostaňte pryč z domu.

CHAPTER 4 – SHRINE

Wood

Držte se vlevo a přijdete ke stavení se zavaleným vchodem. Vzadu najdete Rusty Shovel. Nedaleko je přístřešek s truhlou, ve kterou jsou VELKÁ OLEJNIČKA a 3 křesadla. Dejte na stranu kámen a objevíte otvor v zemi. Použijte na otvor lopatu z inventáře a poté uchopte nějaký kámen a praštěte do lopaty. Seskočte dolů do podzemí a sejděte po schodech. Klikněte na dveře do další úrovně, ale ty zmizí. Vraťte se kousek nahoru a pak zase zpátky a budete do nich moci normálně vejít.

Shrine

V místnosti vpravo je na polici křesadlo. Pokračujte do dveří rovně a promluvte s vězněm v cele. Vraťte se do chodby a padací mříž vpravo se vám mezitím otevřela. Jděte do dveří vlevo a na stole najdete křesadlo. Pokračujte dál rovně a za dveřmi vlevo najdete na stole A Feather a dokument Regarding the Safe Entrance a v zásuvce 2 křesadla. Projděte na konec chodby a vstupte do další chodby. Hned za dveřmi naproti najdete na stole dokument The Shadow's Monsters. V té samé místnosti najdete kámen. Uchopte ho a neste zpět. Vlevo je podivná bariéra. Za dveřmi vlevo jsou čtyři podstavce. Toto místo si dobře zapamatujte, protože se sem budete vracet. Dejte na jeden z podstavců kámen a na další péro z inventáře. Jděte zpět do druhé soustavy chodeb, kde jste našli kámen. Z chodby vedou ještě další dvoje dveře – jedny ke dveřím do další úrovně a druhé do dalšího systému chodeb. Zde jděte do nedalekých dveří kousek vpravo a v místnosti seberte dokument Bethavat 1763 a v truhle OLEJNIČKU. Z chodby jděte do nedalekých dveří, které vedou do místnosti se zeleným orlem, kde je k sebrání Goblet of Fire a dokument Mechanical Safe. Jděte prozkoumat ještě levou chodbu a za prvními dveřmi vlevo najdete na zemi Empty Flask a v polici křesadlo. Láhev můžete jít rovnou naplnit do místnosti, kde jste našli olejničku. Otočte kohoutem na zdi vlevo, použijte na vodu láhev a získáte Flask of Water. Nyní máte všechny předměty a můžete se vydat do místnosti se čtyřmi podstavci. Položte na podstavec zbylé předměty a poté se vypne bariéra v chodbě. Projděte ke dveřím do další úrovně a vstupte do nich.

Laboratory

Za dveřmi vlevo jsou v truhle OLEJNIČKA a Tinctura Opii. Jděte do dveří vpravo a sestupte po schodech dolů. Pod schodištěm jsou dveře zaházené bednami. V místnosti za dveřmi odházejte od stěny vzadu další bedny a zatáhněte za páku. Vraťte se ke schodišti a vlevo se vám otevřela tajná místnost. Seberte dokument Alkahest a z regálu Lithium Bromide. Použijte dýku na sud a získáte Bewitched Dagger (Infested with Alkahest). Nyní jděte do horního patra, do místnosti, kde jste našli olejničku. Na visací zámek u dveří vzadu použijte dýku. Ze stolu seberte Regulatory Key a dokument Bethavat 1762. Poté můžete opustit úroveň.

Shrine

Držte se stále vpravo a přijdete ke dveřím do další úrovně, na které použijte klíč a poté do nich vejděte.

Regulatory

Za prvními dveřmi vpravo najdete na policích OLEJNIČKU a křesadlo. Za dalšími dveřmi vlevo jděte do malé zadní místnosti a najdete další 2 křesadla. Sestupte po schodech dolů a jděte do dveří vlevo. Na potrubí vlevo použijte kladivo s dlátem a nedaleké dveře se zničí. Nyní musíte vytáhnout z místnosti kamennou spoutanou sochu a dopravit jí do místnosti na konci haly, kde je za mříží dole soukolí ozubených kol. Hoďte tam sochu a stroj se zastaví. Vyjděte z místnosti a jděte do dveří vlevo, za kterými najdete Tinctura Opii. Tím se hned uzdravte a poté se vraťte do předchozí úrovně.

Shrine

Držte se stále vpravo a přijdete opět do místnosti se zeleným orlem. Vzadu jsou dveře do další úrovně, do kterých vejděte.

EPILOGUE – FIVE MAGICS

Safe

Jděte do dveří vlevo a z psacího stolu seberte dokument My Final Effort. Jděte chodbou vpřed a ve velké místnosti seberte dokument Servant's Note a křesadlo. Dejte se levou chodbou a vejděte do dveří vlevo. V polici povaleného regálu je Tinctura Opii a 2 křesadla. Pokračujte chodbou dál, projděte zlatou místností a v následující místnosti seberte dokument Mithraeum. Pak už jen vstupte do dveří do další úrovně vlevo.

Mithraeum

Jedinou možnou cestou se dostaňte k podstavcům pro orby. Ty jsou však prázdné. Vraťte se do předchozí haly a nechte se srazit monstrem. Až se probudíte, můžete hru ukončit hned několika způsoby:

  1. Zůstaňte prostě ležet, nic nedělejte a hra se sama ukončí.
  2. Otočte se, vyberte v inventáři otrávenou dýku a zničte kouli. Pak dojděte ke dveřím svého domu a tím hra končí.
  3. Použijte otrávenou dýka na zabití postavy. Utečte z chrámu a poté doma klikněte na stole na dokument Letter Addressed to Mr. Jeremy Wilcox. Hra se po chvíli sama ukončí
  4. Udělejte to samé co v předchozím případě, ale při útěku z chrámu se nechte dohonit a srazit slizem. Dojděte pak červenou chodbou k zářícímu objektu a tím hra končí.

savegame

čeština

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář