Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – La Caza

Autor návodu-MichalPaclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o vynikající Custom Story ke hře Amnesia: The Dark Descent. Jedná se o story v pravém smyslu slova, protože La Caza na rozdíl od mnohých podobných modifikací, skutečný příběh obsahuje. Další výhodou je, že na La Cazu jako na jednu z mála nečeských Custom Story je k dispozici čeština, takže by tato modifikace měla být pro skalní fanoušky jasnou volbou.

Vtělíte se do role vědce Eugena, kterého dopisem zve jeho blízký spolupracovník kamsi do latinskoamerické džungle, aby se společně podíleli na převratných experimentech. Přímo nad cílem cesty letadlo havaruje a Eugene se pěšky vydává hlubokým lesem až dorazí ke vchodu do podivného podzemního chrámu. Hrůzostrašná cesta může začít.

STATISTIKY

dokument – 7

olejnička – 6

velká olejnička – 3

křesadlo – 20

Laudánum – 5

Lektvar zdravého rozumu – 3

Intro – Pracovna

Začínáte v prosvětlené pracovně. Z psacího stolu seberte dokument Dopis od Alberta. Ze zásuvky stolu si vezměte křesadlo. Poté prohledejte police vpravo a seberte dokument Ústřižek novin. Běžte ke dveřím a vejděte do nich.

Les – Místo havárie

Letadlo, kterým jste letěli, havarovalo a vy se probouzíte uprostřed temného a hlubokého lesa. Nedaleko od vás leží na zemi truhla. Odklopte víko a seberte lucernu, Laudánum a 2 křesadla. Poté se vydejte po cestě směrem do lesa.

Les – Mýtina

Brzy dojdete na rozcestí, kde visí na sloupu lampička. Dejte se vpravo a dojdete k dřevěné bedně, na které leží OLEJNIČKA. Pokračujte dál až na mýtinu a poté se na druhé straně vnořte opět do lesa.

Les – Vchod do chrámu

Jděte na rozcestí, kde se dejte nejprve vlevo. Z bedny seberte dokument Záznam z výzkumu č. 34. Vraťte se na rozcestí a uvidíte, jak zprava přichází monstrum. Nemusíte se ho však bát; vůbec vás nevnímá a tudíž je neškodné. Po chvíli zajde do dveří vedoucích do podivného lesního chrámu. Vejděte do těchto dveří i vy.

Vodní šachta

Jděte na rozcestí chodeb a dejte se nejprve vlevo. V místnosti s hlubokou šachtou leží na stoličce páčidlo a také dokument Záznam z výzkumu č. 88. Vraťte se na rozcestí a pokračujte dál druhou chodbou. V jednom místě je průchod zatlučený prkny. Pomocí páčidlo vylomte prkna, abyste mohli postoupit dál.

Jídelna

Jděte až k místu, kde je vlevo vchod do velké místnosti s krbem. Vlevo na plotně v krbu leží Laudánum, vpravo uvnitř kamen je křesadlo, na horní polici regálu ve slepé uličce další křesadlo a v koutě úplně na konci uličky ještě další 2 křesadla. Vraťte se do chodby a pokračujte dál. Přijdete na rozcestí. Rovně zatím nemá smysl chodit, takže zahněte vpravo, sejděte po točitém schodišti a vstupte do dveří do další úrovně.

Stoka

Dojděte na rozcestí a dejte se vpravo. V rohu chodby je ve výklenku na zdi podivný mechanizmus, ve kterém cosi chybí. Ze země seberte OLEJNIČKU a Laudánum a pokračujte chodbou dál. V obvodové chodbě jsou ještě další dva výklenky s pákami na stěnách. Když půjdete od posledního výklenku ještě dál, najdete na zemi páku, což je ta, která chybí v mechanizmu v prvním výklenku. Dál už raději nechoďte, jinak na vás spadne strop. Zvedněte páku a doneste ji do prvního výklenku, kde ji umístěte do otvoru ve zdi. Nyní musíte za všechny tři páky ve výklencích zatáhnout rychle za sebou. To znamená zatáhnout a rychle sprintovat do dalšího výklenku. Jde totiž o to, že mechanizmus má časovač, a pokud nebudete dost rychlí, mechanizmus se zresetuje. Na pořadí, v jakém za páky zatáhnete, nezáleží. Pokud vše správně vykonáte, modře se zableskne a tím se odblokují zamčené dveře v chodbě. Ty vedou do malé místnosti, kde v pravé uličce seberte z beden křesadlo a v levé uličce z podlahy z prostoru mezi bednami další křesadlo. V místnosti jsou celkem tři kliky, za které je třeba zatočit. Dvě jsou na první pohled viditelné, třetí klika je vlevo za hromadou beden a nakonec zatočte čtvrtou klikou, která je venku v chodbě vpravo za dveřmi. Tím si odemknete protější dveře a budete tak moci postoupit dál. V místnosti odklopte poklop v podlaze a slezte po žebříku dolů do stoky. Ve škvíře vlevo od chodníku leží na bedně kladivo a VELKÁ OLEJNIČKA. Na druhé straně je bedna a ní křesadlo. Ve stoce je však silný proud, takže abyste se dostali zpět na chodník, budete se muset pohybovat přískoky. Vylezte zpět po žebříku nahoru, dejte se obvodovou chodbou zpět na první rozcestí a zahněte vlevo, abyste se dostali zpět do jídelny.

Jídelna

Jděte chodbou vpravo a brzy dorazíte ke dveřím do další úrovně. Použijte na visací zámek u dveří kladivo z inventáře a vejděte.

Nedokončené komory

Běžte rovně a vyjděte po točitém kovovém schodišti. V místnosti nahoře je vpravo výklenek a v něm velký balvan. Odtáhněte ho k nedalekému otvoru v podlaze a hoďte ho do něj. Vraťte se po schodech dolů a na začátek úrovně. Dejte se vpravo po schodech dolů. Dole v místnosti seberte ze země dláto. To můžete rovnou zkombinovat v inventáři s kladivem a získáte tak kladivo a dláto. Vraťte se po schodech zpět nahoru a poté vejděte opět do dveří, které vedou do předchozí úrovně.

Jídelna

Přímo naproti vám je za velkou bednou zával. Na svítící kámen použijte kladivo s dlátem a odhalíte tak tajný výklenek. Zatočte železným ventilem až nadoraz. Dejte se chodbami zpět na začátek úrovně a vraťte se do prostor u chrámového vchodu.

Vodní šachta

Běžte do místnosti s vodní šachtou. Tajemný hlas vás bude nabádat, abyste skočili dolů, což také udělejte.

Laboratoř

Probíráte se po pádu do šachty. Projděte do místnosti, kde je vpravo zával, který budete muset nějak odstranit. Vlevo v almaře je ukrytá OLEJNIČKA a na laboratorním stole leží dokument Poznámky o nedávných zjištěních. Vedle stolu leží jakýsi trychtýř sloužící zřejmě k mísení chemikálií. Z místnosti vedou dvě další chodby vedoucí do dalších úrovní. Nejprve se vydejte levou chodbou a vejděte do dveří na konci.

Vnitřní obytné pokoje

Vejděte do prvních dveří vpravo a z police vpravo seberte Chemikálii A. Uvnitř nedalekého kbelíku je OLEJNIČKA. Vraťte se do chodby a pokračujte do protějších dveří. Dostanete se do místnosti se stoly, ze kterého pokračujte do dalších dveří. Brzy se dostanete do obvodové chodby, kde v jednom rohu seberte ze země klíč od krajního pokoje. Přenesete se do jakéhosi snového světa, ve kterém budete uvězněni v této obvodové chodbě a nebudete moci nijak uniknout. Musíte několik minut počkat až tento efekt odezní. Poté se můžete vrátit stejnou cestou jak jste přišli na začátek úrovně do chodby s postranními dveřmi. Klíč, který jste sebrali, je od posledních dveří vpravo. V místnosti za dveřmi leží na stoličce Chemikálie B. Tím máte v této úrovni splněno a můžete se vrátit zpět do laboratoře.

Laboratoř

Dejte se vlevo, sejděte po schodech dolů a vstupte do dveří, které vedou do podzemní hrobky.

Hrobka

Jděte chodbou stále vpřed a můžete zkusit zalomcovat mříží po pravé straně. Za tuto mříž se dostanete tak, že půjdete stále vpravo podél pravé stěny. Na konci chodby je regál s malou truhlou, uvnitř které je OLEJNIČKA a 3 křesadla. Vraťte se na předchozí rozcestí, dejte se vpravo a vstupte do dveří vpravo. Hned za dveřmi vpravo visí na stěně skříňka a v ní je Laudánum a další křesadlo. Přejděte do postranní místnosti s několika rakvemi. Odklopte víka rakví a v jedné najdete klíč od krve. Vraťte se do chodby a jděte zpět na druhé rozcestí. Z tohoto rozcestí jděte rovně. Brzy přijdete na rozcestí, kde když se podíváte vlevo uvidíte pootevřené dveře. Vejděte do těchto dveří a v malé temné místnosti seberte z psacího stolu dokument Záznam z výzkumu č. 57 a ze zásuvek Lektvar zdravého rozumu a křesadlo. Vraťte se do chodby a jděte přes poslední rozcestí rovně. Vpravo jsou zamčené dveře, které si odemkněte klíčem z inventáře. Podivná místnost je zamořená krví. Z římsy seberte nádobu s krví a poté ještě prozkoumejte vnitřek skříně, kde leží za kostmi další Lektvar zdravého rozumu. To je v této úrovni vše, takže se jen nějak šikovně vyhněte monstru, které se objevilo venku v chodbách a známou cestou se vraťte zpět do laboratoře.

Laboratoř

Nyní máte konečně všechny ingredience potřebné k výrobě chemické výbušniny. Jděte k laboratornímu stolu a nejprve použijte na trychtýř nádobu s krví (umístíte ji pod trychtýř). Poté nalijte do trychtýře postupně chemikálii A a chemikálii B. Seberte hotový výrobek – těkavou výbušnou směs. Umístěte ji u nedalekého závalu a běžte se ukrýt, protože za pár vteřin dojdete k mohutnému výbuchu, který vám uvolní cestu dál. Běžte až na konec chodby, kde jsou vlevo a vpravo dveře. Za těmi vlevo nic není, takže vstupte do pravých dveří. Z psacího stolu seberte rezavý klíč a poté ztratíte vědomí a spadnete na zem. Po chvíli se proberete. Zřejmě jste se opět octli v jiné realitě, protože východ z místnosti nevede na chodbu, ale do podivné prosvětlené místnosti. Zde seberte z psacího stolu dokument Poslední slova Burminghamové, z police vpravo VELKOU OLEJNIČKU a ze země u kamen křesadlo. Vraťte se zpět do chodby, zableskne se a octnete se opět v původní chodbě. Vpravo od vás by se měly ve zdi objevit dveře do další úrovně. Neobjeví se však hned. Nejlépe se běžte na minutu někam projít a poté se vraťte. Až se dveře do kamenických dílen objeví vejděte do nich. Než tak učiníte raději hru uložte, protože na začátku další úrovně občas dochází k nepříjemnému bugu.

Kamenické dílny

Běžte vlevo a zalomcujte několikrát po sobě zamčenými dveřmi. Za dveřmi se ozve neznámý a strčí vám pod dveřmi záhadný klíč. Tady někdy dochází k bugu, a to že vám neznámý nedá klíč. V takovém případě zkuste zalomcovat zamčenou mříží a poté se vrátit a znovu zalomcovat dveřmi. Pokud jste udělali, jak jsem radil, a uložili si hru na konci předchozí úrovně, načtěte si tuto uloženou pozici a zkuste to znovu. Klíčem si odemkněte dveře a – v místnosti nikdo není. Kdo vám to tedy dal klíč? Záhada. Otočte ventilem na zdi nadoraz a vraťte se zpět do chodby. Ventilem jste si otevřeli mříž na druhém konci chodby. Seskočte do nižší chodby a mříž za vámi opět zapadne. Pokračujte do zatopené místnosti, kde jsou po stranách fragmenty chodníků. Vpravo nahoře je vchod s padací mříží. Vyskočte na výstupek vlevo a zatočte ventilem nadoraz, čímž si otevřete mříž. V úhlopříčně protilehlém rohu místnosti jsou na jiném výstupku malé dřevěné bedničky. Jednu si vezměte, vyjděte po schodech nahoru a položte ji na sousední fragment chodníku. Vyskočte na bedničku a poté nahoru k otevřené mříži. Pokračujte do dlouhé chodby, kde si u velké bedny přistavte menší bednu, abyste se dostali dál. Doběhněte ke dveřím do knihovny a vejděte do nich.

Knihovna

Hned u východu z chodby seberte z police regálu křesadlo. Mezi regály vede několik uliček. V té vpravo nic není, na konci prostřední leží vpravo na zemi další 2 křesadla a levá ulička je normální cesta dál. Až se dáte levou uličkou zajděte do kouta vpravo a seberte ze země OLEJNIČKU. Po levé straně místnosti je několik psacích stolů. Zajímavý je pouze v pořadí druhý psací stůl, kde najdete v přihrádce Laudánum a Lektvar zdravého rozumu. Pokračujte až ke dveřím kde odtáhněte těžkou bednu, abyste mohli dveřmi projít. Dostaňte se na konec druhé místnosti, ze které vede chodba ke dveřím do závěrečné úrovně. Než do nich vstoupíte prohledejte zásuvky dvou psacích stolů vpravo; v prvním stolu najdete křesadlo a v druhém obřadní dýku. Poté jděte podél zdi vlevo od vchodu do chodby a dojdete ke stolu, u kterého leží vpravo na zemi pilka na kosti. Nyní máte vše co budete potřebovat pro dokončení hry. Dostaňte se tudíž do výše zmíněné chodby a vejděte do dveří na jejím konci.

Obětní komora

Octli jste se ve velké obětní místnosti. Vlevo je zářivý podstavec, kterého si však zatím nevšímejte. Ve středu místnosti vyjděte po točitém schodišti nahoru. Na konci schodiště leží pod trámem VELKÁ OLEJNIČKA. Přeskákejte po trámech až ke krátkému žebříku. Jeden z trámů je však uvolněný a mohl by se pod vámi zřítit. Udrží vás jen chvíli, takže je to jen na vás, zda si celou cestu nahoru zopakujete nebo zda to dáte na první pokus. Vylezte po žebříku a octnete se u spoutaného Gordona, který vás prosí, abyste obětovali jeho srdce. Použijte na jeho tělo dýku a automaticky se vám přidá do inventáře Gordonovo srdce. Než byste ztráceli čas cestou dolů, normálně skočte (nezabijete se), běžte k zářivému podstavci a umístěte na něj Gordonovo srdce. Umístěte ho ne přímo do středu, ale jakoby na okraj podstavce. Poté se otevřou velká vchodová vrata. Objeví se také několik monster, ale ta se ve vaší bezprostřední blízkosti rozpadnou na prach. Projděte vraty a na konci chodby svítí denní světlo a čeká vytoužená svoboda. Pak už jen sledujte co se bude dít a následné titulky celé dobrodružství La Cazy zakončí.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

screenshot

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář