Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Lost the Lights

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se pravděpodobně o jedno z nejlepších DLC k Amnesii, i když není tolik známé jako například The Gret Work nebo Emma's Story. Skvělá atmosféra, propracovaný příběh, na DLC nadprůměrná délka... To je jen několik málo pozitiv této vynikající hry. Tři čtvrtiny hry se odehrávají v první polovině 19. století a poslední čtvrtina se přenáší do roku 1987. Takže hra je vlastně dalším hybridem mezi Penumbrou a Amnesií. Co se týče obtížnosti, tak ta je o něco vyšší než je běžné. Adventurní složka sice není příliš obtížná (tím ale nechci říct, že není propracovaná), ale docela obtížné jsou občas útěky a skrývání se před monstry. Další zajímavostí je, že některé úrovně jsou na Amnesii nadprůměrně rozsáhlé. Pokud by vám u některých úrovní příliš dlouho trval loading, nemusí to znamenat, že se hra zasekla. Prostě načítání některých rozsáhlých levelů zabere delší dobu.

STATISTIKY

Na to jak je hra dlouhá je veškerých mimopříběhových předmětů málo. Výjimkou jsou dokumenty, kterých je naopak nadprůměrně mnoho. Ve hře se budete velice často pohybovat ve tmě a úrovně jsou leckdy rozsáhlé, takže olej do lampy vám stejně stačit nebude. Velice málo je rovněž křesadel. Obou druhů lektvarů je tradičně také málo (vezmeme- li v úvahu délku hry a vyšší obtížnost), takže se vyplatí jimi šetřit.

příběhový předmět – 31

předmět získaný kombinacemi – 3

dokument – 31

artefakt – 1 nebo 2

olejnička – 15

velká olejnička – 1

sud s olejem – 2

křesadlo – 31

laudanum – 10

lektvar zdravého rozumu – 4

Začínáte v mrazivém počasí v lese. Jděte jedinou možnou cestou vpřed a na konci vstupte do budovy.

Sejděte po dlouhém schodišti až dolů a ze země seberte dokument Info Folder: The Vault. Projděte na konec chodby a vstupte do bílé záře. Probudíte se na posteli. Odtáhněte postel, na které jste leželi, a najdete olejničku. Běžte prozkoumat nedaleký psací stůl, ze kterého seberte dokument Diary of Adam Widler, 16th of August 1840. V přihrádce najdete lucernu. Pod stolem je malá truhla a v ní 2 křesadla. Další křesadlo je v zásuvce komody. Nějakou porcelánovou vázu prohoďte oknem. Proskočte okenm ven na vršek sloupu. Nyní si doplňte olej do lampy, protože si potřebujete posvítit na další sloup, který v té hrozné tmě není vidět. Přeskákejte po sloupech až k dalšímu otevřenému oknu. Ještě však do něj nechoďte a jděte po prkně vlevo dolů, kde je na malé plošince olejnička. Nyní můžete prolézt oknem do chodby. Dejte se vlevo a na konci chodby projděte dveřmi. Ze země seberte Office Key. Nyní se musíte opět vrátit venkem po plošinách a sloupech do místnosti, kde jste začínali. Klíčem si zpřístupněte dveře vpravo. Chodba za dveřmi se rozděluje. V levé části chodby jsou dveře, které však nelze otevřít, protože je blokuje něco z druhé strany. Abyste se do dveří dostali, musíte se snažit co nejvíc tlačit. Za dveřmi je totiž postel, na které je položené těžké ozubené kolo. Nabíhejte do dveří, pohybujte se proti nim přískoky a za chvíli uvidíte, že škvíra se zvětšuje. Až se dostanete do místnosti, prohledejte skříň a seberte Observatory Key. Vyjděte zpět na chodbu a v pravé části chodby jsou další dveře vedoucí do malé místnosti. V této místnosti prohledejte zásuvky a přihrádky dvou psacích stolů a najdete olejničku, laudanum a 2 křesadla. Nyní se vydejte na konec dlouhé chodby, kde si klíčem odemkněte dveře. V místnosti seberte ze zásuvky 2 lektvary zdravého rozumu. Poté pokračujte do dveří vpravo, sejděte po schodech dolů a seberte Rusty Key. Vraťte se chodbami na začátek do první místnosti, kde si klíčem odemkněte dveře naproti a poté vstupte do masívních vrat.

Běžte vpřed a podzemí se zaplaví vodou. Bude pronásledovat vodní příšera. Vpravo je vchod do místnosti s mnoha regály. Hned u vchodu plave ve vodě křesadlo. V regálu vlevo vzadu je laudanum. V dalším regálu v pravé části místnosti je olejnička. V jedné části místnosti je zábrana z prken. Přeskočte přes prkna a poté vyšplhejte po žebříku, který je na jednom z regálu. Na vrcholu regálů seberte Needle. Seskočte dolů a vyjděte ven do chodby. Hned jak vyjdete tak budete mít po pravé ruce regál a v jeho policích jsou 2 křesadla. Dojděte na konec chodby. V cestě vám stojí zamčená mříž. Použijte na zámek jehlu z inventáře a poté mříž otevřte. Nyní vás bude opět pronásledovat vodní příšera. Běžte jednou možnou cestou mezi mřížemi, přeskočte přes vyvrácenou mříž do chodby, vyběhněte po schodech nahoru a vstupte do dveří

Ze země seberte dokument Diary of Mozes Jengel, 17th of June 1840 a z okna seberte laudanum. Dejte se pravou chodbou a vstupte do dveří na konci.

Sejděte po schodech dolů a jděte rovně. Na středové zídce leží olejnička. Projděte na rozcestí chodeb. Před vámi jsou zamčené dveře. Vpravo nemá smysl chodit, protože se dostanete jen ke zřícenému schodišti. Dejte se vlevo a sestupte po dlouhém schodišti do obrovské haly. Na konci zříceného schodiště přeskočte vlevo na fragment schodiště a z něj bezpečně dolů na zem. Dole jsou zelené stopy, kterými se řiďte, abyste nezabloudili. Tam, kde stopy začínají, je schovaná olejnička. Až ji seberete jděte podél stop k místu, kde se stopy rozdělují. Běžte nejprve podél pravé odbočky a dostanete se ke vchodu do malé podzemní místnosti. Projděte na konec a dveře na konci probourá monstrum. V druhé místnosti, ze které monstrum vyběhlo, seberte rychle ze stolu kladivo a křesadlo, a ze země vpravo další křesadlo a utíkejte pryč co vám nohy stačí. Vraťte se na rozcestí stop a nyní se dejte vpravo. Vstupte do prvního vchodu vpravo a v temné chodbě jděte vlevo. V místnosti na konci seberte ze stolu dokument Diary of James Priest, 16th of December 1829 a křesadlo. V rohu je sud s olejem. Nyní jděte na opačný konec chodby a vstupte do další místnosti, kde je však jen křesadlo v zásuvce komody. Vyjděte do sálu a dejte se dál vpravo po zelených stopách. Na zamčené dveře použijte kladivo. V chodbě za dveřmi se dejte nejprve vpravo. Obejděte místnost zprava kolem zídky, sestupte po schodech dolů, vlevo přeskočte přes padlou skříň a po dřevěném schodišti vyjděte nahoru. Z psacího stolu si seberte 2 křesadla a v přihrádce je dláto. To můžete rovnou v inventáři zkombinovat s kladivem a získáte tak kladivo a dláto. Vraťte se stejnou cestou až k místu, kde jste vlezli do chodby. Nyní se dejte po schodech nahoru. Dojdete do místnosti, kde nic zajímavého není, ale jsou tu dřevěné bedny. Jednu si vezměte s sebou. Jde o to, abyste mohli vyskočit na zřícené schodiště. Přistavte si bednu pod schodiště v centru sálu a přes ní vyskočte nahoru. Vyjděte po schodech nahoru a na zamčené železné dveře použijte kladivo s dlátem. Projděte dlouhou chodbou, poté zleva obejděte místnost, vystoupejte po schodech nahoru, po dalších schodech sestupte dolů a vpravo z regálu seberte dokument Diary of Clyde Randall, 29th of January 1840. Projděte na konec chodby a vstupte do velké místnosti. Jděte do jejího pravého rohu a seberte Paddlock Key a také dokument Diary of James Priest, 3rd February 1840. Vlevo ve stojanu na vinné lahve je křesadlo. V druhém rohu místnosti je podobný stojan a v něm další křesadlo. Nyní se vracejte stejnou cestou jak jste přišli až na začátek úrovně, kde vyjděte po dlouhém schodišti k masívním dveřím a vstupte do nich.

Postupujte na konec osvětlené chodby a na zámek na mříži použijte klíč z inventáře. Projděte mříží a udělejte si odbočku do postranní chodby vpravo. Dostanete se do polozavalené místnosti, kde z regálu vpravo seberte dokument Working Report: 15th of June 1840 by Peter Grant a dále olejničku a 2 křesadla. Vraťte se do hlavní chodby a vstupte do dveří vpravo.

Na schodech leží dokument Announcement to All Workers, 14th of June 1840, tak ho seberte. Vyjděte po schodech nahoru a mezi dveřmi leží dokument Working Report: 18th of August 1840 by Peter Grant. Projděte dveřmi a na rozcestí chodeb se dejte vlevo. Ze dveří vpravo se vyvalí monstrum. V místnosti, kde bylo monstrum, jsou na zemi láhev a také 2 křesadla. Pokračujte dál chodbou, která je přesně naproti těmto dveřím. Dojdete na rozcsetí. Vpředu a vpravo je však chodba zavalená. Jděte k závalu vpravo a vlevo je vchod do malé místnosti, kde najdete 5 křesadel. Nyní se dejte na opačnou stranu chodby. Jsou tu zamčené dveře, přes které se však na vás začne dobývat monstrum. Rychle si seberte křesadlo z výklenku ve zdi vlevo a běžte se před monstrem schovat. Poté projděte do místnosti, ze které monstrum vyšlo, a vzadu vstupte do nízkého tunelu. Chodba se však za vámi zavalí a před vámi je další zával. Odtáhněte těžký balvan stranou a uvidíte otvor v zemi. Použijte na otvor kladivo s dlátem a cesta dále je volná. Skočte dolů do úzkého tunelu, na rozcestí se dejte vpravo a brzy vylezete v široké jeskyni. Odbočte do levé jeskyně a uvidíte něco na způsob Easter Eggu. V pravé odbočce se na vás vyvalí monstra zabijí vás. Octnete se zpět v zavaleném tunelu. Teď je vám asi už jasné, že to byla past na vás od vývojářů hry. Klikněte na otvor v zemi, který jste si předtím vyrubali, a budete pokračovat do další úrovně.

Tentokrát v reálu si udělejte na rozcestí tunelů odbočku vlevo, protože na konci slepé chodby je páčidlo. Vylezte druhým tunelem v malé místnosti a z přihrádky psacího stolu seberte dokument Diary of Clyde Randall, 16th of June 1840. Na dveře použijte páčidlo a vyjdete v rozsáhlém vězení. Dejte se vpravo a po pravé straně jedna zamčená cela. Měla by to být cela Petera Granta. Ostatní cely nemá smysl prozkoumávat, protože v nich nic není. Na konci si otevřte mříž vlevo a projděte do další chodby. Po levé straně jsou dveře a za nimi malá místnost, ve které je vzadu laudanum. Vyjděte zpět do chodby a dejte se vlevo. Zahněte do úzké chodby vlevo a na konci jsou dva východy. Vlevo nemá smysl chodit, protože nad schodištěm je zával a dál se tudy nedostanete. Vstupte do podlouhlé místnosti vpravo. Z malé truhly vpravo si vezměte olejničku a 7 křesadel. Vyházejte pytlíky z regálu vlevo a najdete lektvar zdravého rozumu. Na dalším regálu vlevo vzadu je ještě jedna olejnička. Na konci místnosti je vpravo velká těžká bedna. Odtáhněte ji stranou a objevíte tajný vchod. Prolezte na konec zkrvaveného tunelu a vylezete v jedné ze zamčených cel. Seberte Cell Block Key a lektvar zdravého rozumu. Stejnou cestou se vraťte zpět do vězení a použijte klíč na Grahamovu celu (je to ta osvětlená). Uvnitř cely seberte ze stolu dokument Regrets for Something 1 Do Not Memorize. Po chvíli začnete trpět vidinami. Dveře jsou zamčené a musíte čekat. Až se otevřou běžte ke sloupu, ze kterého seberte Sewer System Gate Key. Běžte ke dveřím, ale uslyšíte ránu. Vraťte se do cely a pozté běžte znovu z cely ven až k zamčeným dveřím, ze kterých se začne dobývat monstrum. Znovu se otočte a běžte tím směrem, kde byla cela. Ta už tam není, ale před vámi jsou dvoje dveře zabarikádované bednami. Musíte bedny rychle odstranit a proběhnout dveřmi. Poté se přenesete opět do reálu. Vyjděte z cely, ale tentokrát se dejte vězeňskou chodbou směrem vlevo. Mříž na pravém konci chodby je totiž v tuto chvíli zamčená. Nyní se musíte dostat k místu, kde jste zahýbali do postranní chodby, když jste lezli krvavým tunelem. Možná jste si už předtím všimli, že je tu ozdobná brána. Na ni použijte klíč z inventáře a projděte do další chodby. Celý vězeňský komplex se však začne řítit. Běžte so nejrychleji chodbou, vystoupejte po dlouhém točitém schodišti a vstupte do dveří do další úrovně.

Jděte do ohybu chodby a z regálu seberte olejničku a laudanum. Tady vás začne nahánět vodní příšera, takže se jí snažte vyhnout. Vstupte do místnosti vpravo, kde je spousta regálů. Pomocí beden vyskákejte na vrchol regálů a přeskočte za regály. Na stěně je páka, za kterou zatáhněte. Tím aktivujete mechanismus padací mříže na konci chodby. Musíte k ní stihnout doběhnout, protože ta se po určité době zase spustí a museli byste se vracet a znovu použít páku. Přeskákejte opět přes regály, vyjděte opět na chodbu a pokračujte chodbou dál. Vstupte do místnosti vlevo, kde je opět spousta regálů. Když mezi regály projdete, budete moci na konci sebrat další olejničku a rovněž laudanum. Rychle tedy doběhněte na konec chodby a projděte pod zvedenutou mříží. Z místnosti vedou troje dveře. Pouze levé jsou však přístupné. Projděte jimi, poté po nataženém prkně a – prkno s vámi praskne a spadnete hlouběji do podzemí, kde opět na vás zaútočí vodní příšera. Vyskočte na bedny a seberte 2 laudanum, které hned použijte k vyléčení svých zranění. Proběhněte na konec tunelu a vylezte po dlouhém žebříku nahoru. Ze země seberte dutou jehlu. Je tu několik prken, ale ta vám k ničemu nejsou. Skočte dolů do šachty před vámi a octnete se opět v místnosti, kde je vícero dveří. Použijte dutou jehlu na pravé dveře a projděte dál.

Stále jste v zatopených tunelech. Projděte až ke dveřím, kterými vstupte do strojovny. Z regálu vpravo seberte olejničku a ve středu místnosti leží dokument Warning: Explosion Danger! Jděte do rohu místnosti, ale páka se utrhne. Přistupte k přístroji, kde svítí červený panel a dotkněte se tlačítka vlevo dole. Tím si z tunelů odčerpáte vodu. Poté se stejnou cestou jak jste přišli vraťte do předchozí úrovně.

Dveře vpravo jsou po odčerpání vody již přístupné tak do nich vstupte.

Vypadá to, že strojovna explodovala, takže se chodby opět zaplavily vodou. Běžte jedinou možnou cestou vpřed. Na rozcestí se dejte vlevo, protože pravý tunel se zavalí. Bude vás pronásledovat vodní příšera. Pokud se zastavíte je po vás. Na konci chodby vběhněte do dveří do další úrovně.

Vyjděte po dvou schodištích nahoru a octnete se v obrovské hale. Je to jedna z největších souvislých interiérových prostor (a také nejkrásnějších) jaké jsem doposud v univerzu Amnesie měl možnost vidět. Jsou tu tři patra očíslovaná římskými číslicemi. Vstupy do jednotlivých poschodí jsou na terasách. Než se pustíte do jejich zkoumání, běžte do temné sloupové prostory pod schodištěm. Je tam červený svícen. Když se k němu přiblížíte, začnete trpět halucinacemi. Bude se měnit poloha svícnu – jednou bude vzhůru nohama, poté na sloupu... A zároveň bude přibývat počet soch monster. Až se objeví svícen na druhé straně místnosti v úzké chodbě, běžte k němu. Po chvíli se opěr přenesete do reality. Vraťte se ke schodišti, vystoupejte po něm do prvního patra a vstupte do přechodových dveří.

Hned jak vejdete prohledejte přihrádku psacího stolu vpravo a seberte olejničku. Na dalším stole vpravo leží dokument Diary of Adam Widler, 21th of June 1840. Nad tímto stolem můžete strhnout obraz ze zdi. Je za ním trezor, avšak v tuto chvíli nepřístupný. Nyní odklopte víko velké truhly. Uvnitř najdete dokument Diary of Jenny Widler (1/2). Z místnosti vedou dvoje dveře. Pravé vedou do jídelny. Tam ale kromě velkého nepořádku nic k vidění není. Vstupte do levých dveří a z postele seberte dokument Dear Little Jenny. Přistavte si nějakou židli ke knihovně. V horní polici je jedna kniha, kterou je možné vytáhnout. Vzadu za knihami se skrývá Basement Key. Jím si odemkněte druhé dveře v místnosti. Sejděte po schodech dolů a dejte se do dveří vpravo. Další dveře vpravo probourá monstrum. Na konci poslední místnosti seberte z psacího stolu Small Key a dokument Why did they do this to me? Vraťte se nahoru a klíč použijte na trezor ve zdi, o kterém jsem se už výš zmiňoval. Seberte Level 2 Gate Key. Poté můžete vyjít zpět do haly.

Vyjděte po schodech o patro výš a vstupte do dveří v druhém poschodí.

Sejděte po schodech dolů a vlevo z regálu seberte dokument Diary of Lucas Brighton, 19th of June 1840. Na dveře použijte klíč, který jste získali v prvním poschodí. Projděte dlouhou úzkou chodbou, avšak poté se za vámi chodba zavalí. Zpátky to tedy v tuto chvíli nejde a budete muset najít způsob jak se dostat ven. Nejprve jděte do centrální místnosti, kde seberte z podstavce The Flux Key. Octnete se opět ve snovém světě. Projděte mříží, u které hoří pochodeň, a jděte chodbou vpřed. Poté se vrátíte zpět do reality. Jen jedna mříž bude odmčená. Nyní je dobré vrátit se opět na začátek, protože podzemí je opravdu rozsáhlé, tak abyste nezabloudili. Běžte stále jedním směrem, v mém případě vlevo. První dveře vlevo budou zamčené, ale do druhých je možné vstoupit. Z truhly seberte olejničku a laudanum. Vyjděte na chodbu a zajděte hned do dalších dveří vlevo. Z regálu vzadu seberte Explosive Liquid a křesadlo. Nyní se už můžete vydat zpět k závalu. V komlexu jsou ještě jedny zamčené dveře a jedna temná chodba, která je nepřístupná. U závalu umístěte chemikálii a běžte pryč ať vás výbuch nezabije. Známou cestou se dostaňte k východu z úrovně.

V hale vyjděte o další patro nahoru a vstupte do dveří v tomto patře.

Vzadu za pultem jsou na stěně tři vám asi už dobře známé symboly. Do otvoru umístěte The Flux Key a ozdobná černá brána se otevře. Nyní jsou nad vámi dvě další podlaží. Prostřední podlaží má po stranách několik místností, ale v nich nic není. O patro výš jsou po stranách podobné místnosti. V levé horní místnosti je skrytá páka za obrazem a lze tu sebrat dokument Diary of Mozes Jengel 30th June 1840. V pravé místnosti je další páka ukrytá v almaře a je tu k sebrání dokument Diary of Gregory 21th of June 1840. Poslední páka je v chodbě u knihovny. Musíte nejprve zatáhnout za páky v postranních místnostech – nejprve za tu za obrazem, poté za tu v almaře a nakonec zatlačte dolů páku u knihovny. Knihovna se odklopí a objeví se skryté schodiště. Vyjděte po něm nahoru a vstupte do dveří.

Oblast, do které vstupujete je velice rozsáhlá a je v ní těžká orientace. Pro lepší orientaci navrhuji, abychom se drželi stále vlevo. Ze země seberte dokument Diary of Lucas Brighton 23th of July 1840. Vstupte do prvních dveří vlevo a v místnosti seberte páčidlo. Držte se dál vlevo, ale koukejte se i vpravo, protože byste měli vidět dveře, které vedou do místnosti, ve které lze sebrat dokument Diary of Jenny Widler (2/2). Vyjděte ven a pokračujte dál vlevo. Minete zamčené dveře vlevo. Pokračujte dál stále vlevo, ale nyní opět sledujte pravou stranu. Vstupte do dveří a vzadu ze zásuvky komody seberte dokument Diary of Gregory 27th of June 1840. Otevřte dvířka kamen a uvidíte, že v kamnech je skrytá páka. Zatáhněte za ni a odklopí se knihovna a odhalí tak tajný výklenek. Vzadu sundejte obraz a najdete další páku. Ta však nejde stisknout, protože potřebuje namazat. Takže sklenici v inventáři máte, ale ještě do ní musíme najít olej. Když vyjdete ven do chodby a budete se dál držet levé stěny, za chvíli dorazíte ke vchodovým dveřím. Od těchto dveří jděte dlouhou přímou chodbou dokud vpravo neuvidíte dveře. Vstupte do nich, projděte chodbou a následující dveře otevřte pomocí páčidla. V místnosti kape ze sudu olej, tak na něj použijte sklenici z inventáře – získáte láhev s olejem. Vyjděte ven a dojdete do kouta, kde si z truhly vezměte dokument The Worthless Beings. Vyjděte zpět do chodby. Dojděte zpět ke vchodovým dveřím a dejte se vlevo. Držte se tentokrát pravé stěny, abyste opět nezabloudili. Po chvíli uvidíte po levé straně vám dobře známé dveře. Projděte dozadu a namažte olejem páku. Pak za páku zatáhněte a otevře se stěna. Vstupte do místnosti, kde na posteli ležíte – vy sami. Ze stolku v rohu seberte Hotel Laboratory Key a z psacího stolu vlevo dokument My Very Last Words. Vzpomínáte si na jediné zamčené dveře v celém komplexu chodeb? Tak od nich je tento klíč. Po opuštění místnosti běžte nyní podél pravé stěny a brzy se ke dveřím dostanete. Odemkněte si klíčem laboratoř a vstupte. Nejprve ze stolu seberte dokument Lab Report: 24th of July 1840 by dr. Mozes Jengel a následně použijte nádobu z inventáře na zelený sud – získáte Weyerovo tonikum. V koutě je ještě sud s olejem, ze kterého si můžete doplnit trochu oleje do lampy. Vyjděte ven, a když půjdete stále rovně, aniž byste odbočovali, dojdete ke vchodovým dveřím. Dveře však zmizí a začnou vás obkličovat sochy. Běžte jedinou možnou cestou až ke dveřím místnosti, ve které jste už jednou byli. Vzadu za hromadou sudů si prohlédněte lidské ostatky. Vyjděte zpět na chodbu a běžte dál mezi sochami. Brzy se dostanete do hlavní rovné chodby. Začnou však po vás jít 2 monstra. Musíte doběhnout rychle ke dveřím vedoucím z tohoto děsivého místa pryč (zpět do komplexu s ochozy).

Sejděte po schodech až úplně dolů a dveřmi se vraťte zpět do haly.

Jste opět ve velké haly. Naposledy si ji prohlédněte, protože ji vidíte naposledy. Na zámek mříže použijte tonikum z inventáře a projděte dál. Ze schodů seberte velkou olejničku. Nahoře na dlouhém mostě pod světlem leží dokument NEWSPAPER HEADLINE: Earthquake Mystery. Dojděte na konec a vstupte do dveří.

Jedinou možnou cestou postupujte chodbami vpřed. Přeběhněte po mostě zalitém vodou. Budou vás pronásledovat monstra, takže se jim snažte uhýbat a kličkujte. Doběhněte na konec chodeb a vstupte do velkých dveří.

Přejděte po ozdobné lávce a na konci vstupte do dalších dveří.

Tak to vypadá, že jsme se přenesli v čase o 150 let dopředu, konkrétně do roku 1987. Jděte vlevo a poté vpravo. Vstupte do dveří po pravé straně. Ze stolu seberte dokument Venture Report: 17th March 1987 by Jacob Williams. Vyjděte v místnosti, dejte se vlevo a držte se dál levé zdi. Na konci chodby bliká světlo. Vstupte do dveří u tohoto světla a seberte dokument Venture Report: 9th March 1987 by Jacob Williams a zatáhněte za páku na zdi. Pokračujte dál podél levé zdi a uvidíte otevřená vrata. Ta se vám však zabouchnou před nosem a opět vás obklíčí sochy. V nedalekém výklenku je dokument We Who Have Lost the Lights, tak ho seberte. Vraťte se k vratům, která jsou opět otevřená a projděte dál.

Jděte vpravo, kde jsou dveře vedoucí do malé strojovny. Sundejte ze židle desky, uchopte židli a hoďte ji na elektrickou skříňku vpravo. Zatáhněte za páku a stroj se dá do pohybu. V chodbách máte 2 možnosti jak pokračovat dál. V levé a v pravé části chodeb se zpřístupnily dvoje dveře, které se otvírají tlačítky na zdi. Nejprve vstupte do dveří v levé chodbě.

V dlouhé chodbě vejděte do druhých dveří vpravo a ze stolu seberte Meeting Room Key. Vraťte se na konec chodby a projděte na její konec. Klíčem si odemkněte dveře a vstupte do velké místnosti. Vzadu na stole je Screwdriver. Vpravo u stolu je páka, za kterou zatáhněte. Vyjděte jedinými přístupnými dveřmi na chodbu a vstupte do dalších dveří vpravo. Dostanete se do místnosti s třemi barevnými světly. V centru každého pole je sloup a na něm předmět. Postupně seberte Yellow Generator Key, poté vpravo Blue Generator Key a nakonec vzadu Red Generator Key. Vraťte se stejnou cestou zpět do velké místnosti, vyjděte do chodby a dveřmi na konci se vraťte do komplexu chodeb.

Projděte chodbou a vstupte do dveří. Ze stolu seberte dokument Diary of Rudolf Jengel, 19th July 1987. Dejte pryč židli a odtáhněte pryč koberec – objevíte skryté padací dveře. Slezte po žebříku dolů a poté pod sebou sklopte poklop, abyste spadli do chodby po vámi. Jděte k psacímu stolu, na kterém je ARTEFAKT. Vyskočte na prosklený stolek vpravo na posteli a stiskněte tlačítko v elektrické skříňce na zdi. Tím si otevřete dveře vedoucí dolů do hrobky. Nakonec prohledejte vitrínu vlevo. Nadzvedněte zlatou sošku a najdete Heavy Gate Key. Projděte dírou ve zdi, sestupte po dlouhém schodišti dolů a vstupte do dveří.

Jděte k mříži a použijte klíč, který jste našli pod soškou. Před vámi je komplex chodeb. Jděte rovně a poté zahněte do širší chodby vlevo. Vstupte do dveří vlevo. Vylezte nahoru po žebříku a v hrobce seberte Power Stone Room Key. Vraťte se dolů, vyjděte na chodbu a dejte se vpravo. Jděte stále rovně dokud neuvidíte po levé straně dveře. V místnosti za dveřmi je spousta harampádí a mezi ním najdete dřevěný kbelík. Vyjděte opět na chodbu, dejte se vpravo a pak ještě jednou vpravo. Na konci chodby odemkněte mříž klíčem a projděte do místnosti s energetickým kamenem. Z prohlubně vpravo vzadu naberte vodu do kbelíku – získáte kbelík s vodou. Jděte k podstavci, použijte vodu na kámen a poté ho seberte – Last Power Stone. Nyní utíkejte co nejrychleji zpět k východu z hrobky. Opět se vám budou do cesty stavět sochy, takže budete muset chodbami prokličkovat. Zároveň vás cosi bude zraňovat. Rychle doběhněte k přechodovým dveřím a vstupte do nich.

Vyjděte po schodech nahoru a dírou ve zdi vstupte do chodby. Vzadu v chodbě jsou 2 bedny, které si přistavte k nedaleké ventilační šachtě. Do šachty je trochu problém skočit. Používejte při doskocích klávesu pro skrčení a mělo by se to podařit. Prolezte až k žebříku a vylezte po něm nahoru. Tady bude zase problematické doskočit z žebříku do další ventilační šachty. Používejte podobnou taktiku, jak jsem psal výše. Na rozcestí šachet si udělejte odbočku vlevo. Na konci slepé šachty je olejnička a laudanum. Pokračujte k dalšímu žebříku, vylezte po něm nahoru a prolezte zbylým úsekem šachty. Vylezete v horních chodbách. Známou cestou se dostaňte do přechodových dveří.

Nyní vstupte do dveří vlevo a vyjděte po schodech nahoru do místnosti s jakýmsi generátorem. Po straně je plechový kryt, na který použijte šroubovák z inventáře. Do otvoru vložte Power Stone. Všimněte si, že na třech místech v generátoru jsou jakési trubičky. Do každé je třeba vložit jeden barevný klíč. Nejprve vložte do první žlutý, poté do třetí modrý a nakonec do druhé červený. Vlevo od generátoru je plošina s pákou. Zatáhněte za ni a tím spustíte generátor. V chodbě dole se vám odemkly dveře. Vyjděte z místnosti a jděte po schodech dolů. Vstupte do chodby, která je naproti té, kterou jste do této úrovně poprvé vstoupili a projděte dveřmi k energetickému jádru.

Postupujte chodbou vpřed a brzy přijdete do obrovského sálu s energetickým jádrem. Je tu víc modrých článků, ze kterých se line modrá záře. Použijte Power Stone na jeden z článků a způsobíte kolaps jádra. Po chvíli se otevřou velká vrata. Běžte po lávce stále vpřed a poté chodbami.

Ze země si můžete sebrat ještě jednu lucernu. Vyjděte po točitém schodišti nahoru, opatrně přejděte po prkně a projděte dveřmi. U stěny se skrčte a vylezte ven z budovy. Běžte lesem vpřed podél světel až uvidíte modtrou záři. Vstupte do ní a tím hra definitivně končí.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

screenshot

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář