Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Penumbra: Twilight of the Archaic

Autor návodu: Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

K Penumbře toho už asi není mnoho co říct. Twilight of the Archac je skvělé zakončení excelentní série, která se zapsala zlatým písmem do historie žánru zvaného survival horror. Tentokrát si nezahrajete za Philipa, ale za ženu – dr. Eleonoru. Ve hře vás čeká kromě zbrusu nových úrovní i několik starších především z Penumbra: Requiem, které jsou však přepracované a postup jimi je samozřejmě také odlišný.

- - - - -

CHAPTER – UNFORESEEN CONSEQUENCES

Probouzíte se na své ubikaci. Ze stolu seberte dokument Computer for Dummies a poté klikněte na POČÍTAČ a prohlédněte si v něm obrázky. V jedné ze zásuvek stolu leží dokument Eleonora's Diary a v jedné ze zásuvek za vašimi zády je dokument Employment Contract. Poté jděte do koupelny a ze skříňky na stěně seberte Painkillers. Tím máte hotovo a můžete dveřmi vyjít ven do chodby.

Jestli chcete můžete jít do haly vlevo a promluvit si s vědcem, který je nahoře na ochozu. Jinak jděte rovně, vstupte do dveří na konci chodby, poté pokračujte do dveří vpravo a dostanete se do další chodby. Projděte na její konec a vejděte do dveří do další úrovně.

Jděte do další chodby a na konci leží na stole Key. Jděte chodbou kousek zpět a vstupte do dveří vlevo. Na dveře vzadu použijte klíč a dostanete se tak do malé kartotéky. V jedné ze zásuvek vpravo leží dokument Information on the Patient. V další přihrádce vpravo vzadu leží Folder with Papers. Vraťte se do chodby, projděte na konec a vejděte do laboratoře. Zde budete svědky zajímavého výjevu. Hned za rohem vlevo jsou ve skříňce na zdi Painkillers. V druhém rohu je na zdi pojistková skříň, ze které seberte Fuse. Jděte do předchozí místnosti a poté do dalších dveří, za kterými je skenovací lůžko. Zde vložte do jiné pojistkové skříně pojistku z inventáře a poté vejděte do kontrolní místnosti. Odstraňte ze zdi ceduli s nápisem a zatáhněte za páku. Vyskočte na pult a prolezte oknem. Pokud vám to nejde, tak je zapotřebí trochu povyskočit. Vpravo odpadl kryt ventilační šachty, tak tam vlezte a prolezte až na konec.

Vyjděte do chodby a poté do dveří vlevo. Seberte z lékařské skříňkdy Painkillers a Adrenaline, z velké skříně vpravo Glowstick a ze stolu dokument Experiment #1. Pro ty, kdo nehráli první tři díly Penumbry: Tato světelná tyč slouží jako nevyčerpatelný zdroj světla. Projděte do temné místnosti za dveřmi a jděte vpravo. Vzadu leží na stole Adrenaline. Prohledejte boxy na mrtvoly vlevo a v jednom leží Severed Hand. Pokračujte dál dalšími dveřmi a vpravo a ve spalovně těl je ARTEFAKT. Rovně před vámi leží na lehátku dokument Experiment a na druhé straně lehátka dokument Experiment #2. Vpravo jsou zamčené dveře vedoucí do spodního patra márnice. Vedle lehátka je na stěně elektrická skříňka. Hoďte proti krytu nějaký předmět a poté přerušte dráty uvnitř. Jděte do spalovny těl a otevřte druhou pec vlevo. Seberte Key, kterým si následně odemkněte dveře od spodní márnice. Sejděte po schodech dolů a na čidlo dveří (na levou část) použijte useknutou ruku z inventáře. Za dveřmi leží u mrtvoly vpravo dokuement Experiment #3. Projděte temnými chodbami až přijdete k šachtě v podlaze, na kterou klikněte.

Nyní jste v úrovni, kterou jste (ač v nepatrně pozměněné podobě) absolvovali v Penumbra: Requiem. Slezte dolů po žebříku a na stěně je páka, za kterou zatáhněte. Tím si vytvoříte pomocí záchytného roštu most na druhou stranu. Tam je na zdi další páka, pomocí které aktivujete další 2 podobné rošty. V tomto duchu pokračujte až na konec stoky prolezte pod zaseknutými dveřmi do místnosti s generátorem. Zatáhněte za páku na stěně, vraťte se do stoky a na protější straně je otevřená mříž. Projděte na konec a vlevo a vpravo jsou dva ventily. Zatočte jimi a nyní musíte rychle utíkat, protože hladina rychle stoupá. V generátorovně se ukryjte do podivné buňky, kde stisknutím tlačítka za sebou zavřete poklop. Vylezte a generátor je nyní mimo provoz. Vyjděte zpět do stoky a vlevo jsou nově zpřístupněné dveře. Vylezte po žebříku nahoru a poté se přesunete do další úrovně.

Vylezte po žebříku nahoru, prolezte pod zaseknutými dveřmi a octnete se v sálu s velkým generátorem. Projděte na konec a vylezte po žebříku vpravo. Zatáhněte za páku a dveře nad vámi se otevřou. Slezte zpět dolů, vylezte po žebříku k otevřeným dveřím a poté stiskněte na pultu číslice 8, 22, 13 a 5. Vraťte se dolů a nyní se vydejte na opačnou stranu ochozu. Přeskákejte po vyčnívajících plošinkách a dole stiskněte další páku. Nad vaší hlavou se otevřely další dveře. Vyskákejte nahoru a v kontrolní místnosti stiskněte tlačítka 41, 22 a 10. Slezte dolů a po levé straně jsou dveře se skenerem. Za vašimi zády je potrubní pošta, ze které si vezměte Human Eye a použijte ho na čidlo. Poté použijte ruku z inventáře a dveře se otevřou. Jděte chodbou stále rovně a vejděte do dveří na konci. Seberte ze stolu Keycard a ze zásuvky dokument Human and Machine. Vraťte se do chodby, jděte do dveří vlevo, na čtečku použijte kartu a vejděte do dveří do další úrovně.

O kousek dál vlevo leží ARTEFAKT. Vpravo nahoře je kryt jako od ventilace. Něco proti němu hoďte, přistavte si k velké bedně další předmět a prolezte hořejším oknem. Z regálu seberte Red Card. Odendejte bedny od dveří a vydejte se do předchozí úrovně.

Dejte kartu do jedné ze zdířek na stěně v kanceláři. Poté jděte zpět do úrovně, kde jste kartu našli.

Vpravo se otevřela mříž. Za ní vpravo jsou dveře, za kterými přeskočte přes laserový paprsek a z regálu seberte Blue Card. Následně se můžete vrátit do předchozí úrovně.

Jděte opět do kanceláře a do svítící zdířky dejte druhou kartu. Teď si nejsem jistý, zda už v tuto chvíli se vyrazí dveře zadní místnosti, nebo zda je nutné, aby vás tlusté monstrum chodící v chodbě zabilo. V každém případě se poté octnete v místnosti za kanceláři, kde je ARTEFAKT a také MAGNETOFON, ze kterého si poslechněte záznam. Ze země seberte Saw a Adrenaline. Vraťte se do chodby a levá odbočka je na konci průchozí. V místnosti použijte pilu z inventáře na dveře vpravo. Vlezte do ventilační šachty a seskočte dolů. Na stole leží ARTEFAKT a v zásuvkách najdete Painkillers a Adrenaline. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do dveří do další úrovně.

Jděte stále rovně a dostanete se do místnosti, kde jsou dveře, které chrání neviditelné lasery. Na chodbě je páka, kterou se dveře otevřou, ale jakmile vejdete do laserů, máte smůlu. O jeden sloup je opřený Crowbar. Jděte zpět do chodby a vlevo je postranní schodiště vedoucí dolů. Vylomte páčidlem dveře pod schodech a poté na pultě zatočte všemi třemi ventily ve směru zleva doprava. Vraťte se do místnosti s lasery a nyní budou již lasery viditelné. Nebude tudíž problém mezi lasery prolézt a vstoupit do dveří. Přímo před vámi jsou dveře vedoucí do další chodby. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do prvních dveří vlevo. V místnosti je ARTEFAKT, na stole leží dokument Worker's Note, vedle dokument Generator a v jedné ze zásuvek skříňky na spisy Painkillers. Vraťte se do chodby a pokračujte do dalších dveří vlevo. V jedné ze skříněk jsou Painkillers a v rohu je ozubené kolo. Zvedněte ho a neste s sebou. Vydejte se opět do první chodby, dejte se vpravo a u dveří zadejte na klávesnici kód 8643. Ozubené kolo dejte do stroje vpravo a k němu přidejte ještě jedno kolo, které je v rohu této místnosti. Poté stlačte dolů lopatky generátoru a stiskněte tlačítko. Následně stlačte páku na stroji vpravo směrem nahoru. Jděte zpět do horní chodby a vyjděte po schodech až úplně nahoru. Vejděte do dveří vlevo a v jednom ze zadních regálů leží dokument Howard's Research File. Vraťte se do chodby a jděte do osvětlené místnosti naproti. Zatáhněte za páku a oknem uvidíte satelit, který se nasměruje do správné polohy. Klikněte na počítač a stiskem klávesy pro skákání zprávu odešlete. Vraťte se do chodby a jděte vpravo. V následující chodbě vás bude pronásledovat monstrum. Běžte co to jde stále vpřed a poté podlezte pod zavírajícími se dveřmi. Naskočte na dopravník a nechte se vézt pryč.

Vystupte z dopravníku, vejděte do dveří a vystoupejte po dlouhém schodišti nahoru. Jděte temnou chodbou vpřed až spadnete na zem a ztratíte vědomí.

Probíráte se opět ve své ubikaci. Podle obrázku na stěně musíte uvést místnost do stejného stavu. Vytáhněte 2 zásuvky skříňky na spisy a knihu vložte do police. Projděte dveřmi do podivné chodby. Vždy si otevírejte další dveře spínači na stěně. Na konci jsou ruce čnějící ze stěn. Podlezte pod nimi, seberte lidskou hlavu a jděte s ní chodbou kousek zpět. Umístěte ji mezi dvě ruce na stěně vlevo a 3x zatáhněte za páku. Dojde k rozdrcení hlavy a dveře na konci chodby se konečně otevřou. V další chodbě zatočte dalším ventilem a po chvíli se vrátíte zpět do reality.

V chodbě jděte do pootevřených dveří vlevo. Na stole je ARTEFAKT, dokument Note of the Survivor, Adrenaline a Painkillers. Vzadu na zdi je Jacket a z ní vypadne na zem Key. Vraťte se do chodby, jděte kousek zpět a klíčem si odemkněte dveře vlevo. Vylezte po žebříku nahoru a vejděte do nedalekých dveří, které vedou ven pod širé nebe. Dejte se vpravo a přijdete k boudě, ve které jsou na polici Painkillers. O kousek dál je vchod do malé budovy a uvnitř je v regálu vpravo Valve. Vraťte se do budovy a ventil dejte do otvoru na nedaleké peci. Nyní musíte nanosit do pece 3 kusy dřeva. Není těžké je najít v obou propojených místnostech, protože nejdou nijak důmyslně ukryté. Poté stiskněte tlačítko pro zapálení pece a zatočte ventilem. Přejděte do sousední místnosti, kde musíte u druhé pece zopakovat totéž. Polena však zbývají jen dvě, takže musíte vylézt po nedalekém žebříku, kde najdete to poslední poleno. Až budou obě pece v provozu, vylezte opět po žebříku nahoru (tam, kde jste našli poslední kus dřeva) a nyní musíte proběhnout pod parními válci. Vylezte nahoru a dveřmi vyjděte ven. Projděte na druhou stranu venkovního prostranství, pákou si zpřístupněte dveře a vejděte do budovy.

CHAPTER 2 – RELEVATION

Vejděte do budovy a v chodbě jděte do místnosti vpravo, kde seberte ze stolu Glowstick a 2 Painkillers. Vraťte se do chodby, sejděte po schodech a na ochoze se dejte vlevo. Slezte po žebříku dolů, pokračujte do postranní chodby a vstupte do dveří do další úrovně.

Jděte do dveří vpravo, zatáhněte za páku, nastupte na výtahovou plošinu a nechte se svézt dolů. Dole v chodbách jsou ve 2 výklencích páky, za které zatáhněte. Poté klikněte na dveřní panel na druhé straně a v místnosti zatáhněte za poslední páku a vzadu seberte dokument Madman's Note. Jděte na začátek poschodí, zatáhněte za páku nahoru a opět naskočte na plošinu. V chodbě jděte do dalších postranních dveří, vylezte po žebříku nahoru a zatáhněte za všechny tři páky na ovládacím pultu. Tím máte v této úrovni vše hotové a můžete se vydat zpět do předchozí úrovně.

Najděte žebřík vedoucí o patro níž a zde vejděte do dveří do další úrovně.

V místnosti vpravo je ARTEFAKT a na polici Painkillers. Vraťte se do chodby a vyjděte do dopravní oblasti. U otevřených dveří vpravo leží na zemi dokument Paul's Last Words. Na ochozu je železná bedýnka, kterou shoďte dolů mezerou v zábradlí. Skočte za bedýnkou a počkejte si až ji pohyblivý píst rozdrtí. Vlezte na dopravník a seberte baterii. Jděte s ní do sousední místnosti, kde je další dopravník. Vložte baterii do otvoru vlevo a poté zatáhněte tři páky směrem nahoru (čtvrtá je zaseknutá). Tím jste si zvedli nepohyblivé písty na dopravníku a uvolnili si tak cestu dál. Odházejte na stranu kamení a vejděte do dveří vlevo. Zatáhněte za páku na pultu a vyjděte z místnosti. Vstupte do dveří naproti, které se před vámi otevřou. Uchopte kámen a rozbijte jím kryt ventilační šachty vpravo. Prolezte na konec, projděte chodbou a odstraňte od dveří bedny. Vyjděte po schodech nahoru a jste zpět v nákladovém sektoru. Vydejte se dveřmi do předchozí úrovně.

Dole jsou nově otevřené dveře, tak se k nim vydejte.

Vejděte do místnosti vlevo. Na regálu vpravo je ARTEFAKT a na horní polici Lighter. Na regálu vlevo je Chemical. Vraťte se do chodby a jděte na rozcestí, kde leží dokument Pickman's Diary #5. Jděte rovně, zahněte vlevo a poté vpravo. V místnosti na konci najdete na policích 2 Chemicals a dokument Pickman's Diary #3. Vyjděte zpět do chodby a na posledním rozcestí leží na stole dokument Pickman's Diary #1. Nyní se vydejte na úplně první křižovatku, kde je lešení. Vyskočte nahoru a z bedny seberte Canister. Projděte n a konec postranní chodby a vejděte do dveří. V místnosti seberte ze skříňky na zdi Painkillers a Adrenaline. Na otvor použijte kanystr, zapalte skvrnu zapalovačem a běžte se ukrýt. Výbuch zničil dveře laboratoře. V laboratoři seberte z regálu dokument Chemical Laboratory a ze skříněk 3 Chemicals. Klikněte na plynovou láhev, abyste pustili plyn a poté zapalte hořák na stole zapalovačem. Do nádoby nalijte Red Phosphorus a Barium. Uchopte nádobu s hotovou směsí, vyjděte do chodby, jděte rovně přes křižovatku a umístěte ji do výklenku vpravo. Pak už stačí jen hodit na nádobu nějaký kámen a dojde k výbuchu. Na konci nové chodby klikněte na dveře vpravo. Nyní musíte utéct skalnímu červovi. Ukryjte se ve staré chodbě a počkejte než se červ proplazí kolem vás. Jděte za ním a poté běžte stále vpřed a za dírou ve zdi klikněte na tlačítko vpravo, abyste za sebou zavřeli dveře. U dalších dveří odstraňte sudy a pak už jen projděte na konec chodby a vstupte do dveří do další úrovně.

Jděte do dveří nad schody vpravo, vystoupejte po točitém schodišti a za dveřmi najdete v odpadkovém koši Painkillers. Cestu dál blokuje mříž, takže jděte do dveří vpravo a poté začněte prolézat ventilační šachtou. Nakonec se dostanete do haly s vrtulníkem. Jsou tu postranní místnosti. V jedné je ARTEFAKT a v druhé na stěně páka, za kterou zatáhněte. Dále u plotu najdete na černých bednách dokument Report of a Rescue Mission a také dokument Arrival. Nyní se vydejte zpět na začátek úrovně (v místě, kde jste vyskočili z ventilační šachty se otevřela mříž). Na začátku vyjděte po schodech vpravo nahoru a vstupte do dveří. Vlevo od vás je další nyní již otevřená mříž. Seskočte do jámy a pokračujte do chodby vlevo. V místnosti vpravo je ARTEFAKT. Projděte na konec chodby a pokračujte do červeně osvětleného vchodu. Pokračujte na konec dlouhé chodby. Klikněte na dveře a v tom okamžiku budete sraženi k zemi. Až se proberete odházejte černé bedny a vlnitý plech od stěny a prolezte nízkým otvorem do sousední místnosti. Odtud se už snadno dostanete ven do chodby, kde pobíhá infikovaný člověk. Dejte se vpravo, poté ještě jednou vpravo a po pravé straně je místnost a v ní visí na stěně Boltcutter. O kousek dál je po pravé straně dlouhá chodba, na jejíž konci září světlo. V této místnosti na konci leží na zemi Screwdriver. Nyní se musíte dostat zpět do chodby, kterou jste přišli než vás zajali (je červeně osvětlená). Proběhněte na konec, vyskákejte po kamenech vpravo a poté vyšplhejte po stožáru jako po žebříku. Vydejte se zpět do hangáru s vrtulníkem. V jedné z postranních místností je kryt elektrické skříňky, na který použijte šroubovák. Následně přestřihněte elektrický kabel pomocí kleští a elektřina v ohradě je vypnutá. Zároveň se vám otevřela i dvířka v ohradě. Jděte k vrtulníku a tím hru ukončíte.

čeština

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář