Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – The Four Horsemen

 Autor návodu-Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o opravdu skvělou Custom Story excelující v mnoha ohledech – má dobrou atmosféru, je správně děsivá (lekačky), obsahuje správně odporné výjevy (není to přehnaná a samoúčelná demonstrace hnusu jako v jiných rádobyděsivých Custom Story) a v neposlední řadě obsahuje inovativní prvky (odvětrávání plynu). Je vidět, že autoři se opravdu snažili s úmyslem stvořit originální hru. První půlka hry je jen lehce nadprůměrná, zato v druhé polovině začínají ty pravé orgie (hledání orbů). The Four Horsemen není možná takový nářez jako například The Great Work, Emma's Story nebo Tenebris Lake, ale rozhodně se jedná o hodně slušný nadprůměr.

STATISTIKY

dokument – 17

olejnička – 15

velká olejnička – 1

křesadlo – 36

Laudánum – 5

Lektvar zdravého rozumu – 5

CHAPTER 1 – SEARCH FOR THE PORTAL

West Wing

Po skončení úvodní animace se octnete uvnitř sídla. Ze stolu vlevo seberte lucernu a Locket, ze stolu vpředu dokument Groundskeeper's Notice a z regálu u schodiště VELKOU OLEJNIČKU. Vejděte do dveří vlevo a ze stolu seberte dokument Evacuation Note. Vpravo u stěny je malá truhla a v ní 2 křesadla. Vraťte se do vstupní haly a vyjděte po schodech nahoru. Pokračujte vlevo na ochoz a vstupte do dveří vpravo. Na dalším ochoze je vlevo SUD S OLEJEM (60% lucerny). O něco dál je barikáda z beden, u které leží Upper Courtyard Key. Za bednami je vchod do dalších prostor západního křídla, který je zatlučený prkny. Tam se zatím nedostanete. Vraťte se na první ochoz a použijte klíč na dveře do další úrovně a vejděte.

Upper Courtyard

Přejděte po ochoze a na druhé straně vstupte do dveří do další úrovně.

East Wing

Hned za dveřmi jděte vpravo a poté do dveří vlevo. V přihrádce psacího stolu je křesadlo a v zásuvce další křesadlo. Vraťte se do chodby a vlevo je v regálu Lektvar zdravého rozumu. Pokračujte dál chodbou, sejděte po dlouhém schodišti dolů a na konci seberte Lower Courtyard – West Wing Key. Poté vstupte do dveří do další úrovně na konci chodby.

Lower Courtyard

Pokud chcete můžete jít vpravo ke dvěma sochám a kliknout na ně – uvidíte co se stane. Poté sejděte vlevo dolů po schodech a vejděte do dřevěných dveří. Vlevo na stole leží páčidlo a v zásuvkách komody jsou 2 křesadla. Vyjděte ven, poté po schodech nahoru, klíčem si odemkněte dveře vlevo a vejděte.

West Wing

Vyjděte po schodech nahoru a jděte na konec druhého ochozu, kde odházejte bedny a pomocí páčidla vylomte prkna ve vchodu. Sejděte po schodech dolů a jděte do místnosti vlevo prozkoumat květiny na podlaze. Vyjděte z místnosti a dejte se vlevo. Po levé straně je komoda, v jejíž zásuvce je křesadlo, a o kousek dál je vpravo na stole další křesadlo. Sejděte po schodech dolů a jděte do dveří vlevo. V zadní místnosti seberte u díry v zemi dokument Witness Diary (1/4) a poté do otvoru vstupte.

Sewer 1

Jděte jedinou možnou cestou až na rozcestí a zahněte do dveří vpravo. V místnosti je na římse mezi bednami křesadlo a uprostřed místnosti na zemi dokument Witness Diary (2/4). Vyjděte z místnosti a dejte se vpravo do stoky. Na konci vylezte po žebříku nahoru a z truhly seberte další křesadlo. Nedaleko se na zemi válí dokument Witness Diary (3/4) a v koutě je ještě SUD S OLEJEM (10% lucerny). Po dalším žebříku slezte dolů do další části stoky. Projděte spodní částí strojovny a pokračujte až ke zřícenému schodišti. Zatáhněte za páku vpravo na stěně a jděte zpět do strojovny. Vlevo jste si otevřeli padací mříž. Vylezte po žebříku nahoru do horní části strojovny. Vpravo je pult s pákami. Seberte dokument Redirecting the Waterflow a z truhly Laudánum a Lektvar zdravého rozumu. Nyní musíte nastavit páky tak, abyste zamezili úniku páry z potrubí a abyste mohli po potrubí přejít. Na prvním pultu stiskněte první tři páky dolů a čtvrtou nahoru; u druhého pultu stačí jen první páku dát dolů a měli byste být hotovi. Po obvodové trubce přejděte do sousední místnosti a seskočte na vrchol rozbitého schodiště. Pak už jen vstupte do dveří do další úrovně.

Sewer 2

Sejděte po schodech dolů do zatopených chodeb. Spadnete na zem a budete mít halucinace. Po jejich skončení vás začnou pronásledovat vodní monstra. Běžte stále vpřed, vyjděte po schodech nahoru a projděte dveřmi. Ze zásuvek komody seberte 2 křesadla. Odtlačte těžkou bednu vlevo a poté se skrčte a prolezte pod trubkami. Projděte dalšími dveřmi, za kterými vedou opět schody dolů do zatopených prostor. Skočte na bedny vpravo a přeskočte přes zábradlí na trubku. Opatrně přejděte po trubce až za roh, seskočte dolů a opět utíkejte pryč před vodním monstrem. Projděte dveřmi, poté ještě jedněmi, vyjděte po točitém kamenném schodišti a vejděte do dveří do další úrovně.

Portal

Z regálu seberte OLEJNIČKU a křesadlo a ze země vlevo dokument Witness Diary (4/4). Sešplhejte po laně dolů, sejděte po schodech a pod schody seberte dokument Enter the Portal. Jděte k velkým vratům vzadu a v tom okamžiku vás portál vtáhne do sebe a budete tak pokračovat do další úrovně.

CHAPTER 2 – THE HORSEMEN'S REALM

Main Hall

Běžte vpřed a ze židle seberte dokument Another Lost Soul. Pokračujte dál a mírně vlevo, kde je na židli dokument Dwelling in Darkness. Prozkoumejte prostor pod levým schodištěm a zjistíte, že se jedná o dobré místo na spaní. Po krátkém spánku seberte ze země dokument Diary Entry – 25th May. Když se podíváte po hale, zjistíte, že z ní vede několik dveří, od kterých vás dělí padací mříže. Vždy v blízkosti dveří je na zdi nebo sloupu páka, která odblokuje jednu mříž. Nejprve zatáhněte za páku na levém sloupu a vejděte do dveří do další úrovně.

War

Projděte do podivné místnosti s ohništěm. Na římse vlevo od ohně jsou 2 křesadla, na římse vpravo je další křesadlo a na dřevěné bedně vlevo ještě jedno křesadlo. Dostaňte se na druhou stranu místnosti a pokračujte dál. U obrovských seker seberte ze země dokument The Central Hub, projděte chodbou a poté sejděte po schodech dolů. V místnosti seberte z velké bedny 2 křesadla a v police vlevo měšec z 50 tolary a váček s 25 tolary. Dejte se vlevo k padací mříži a seberte ze země další měšec s 50 tolary a váček s 25 tolary. Otočte ventilem vpravo a otevřete si tak padací mříž. Uprostřed místnosti je zamčená bedna. Zrezivělý klíč, který bednu odemyká, je v koutě místnosti na bedně. Seberte z bedny OLEJNIČKU a měšec s 50 tolary. Páku zatím nechte v bedně. Poté prozkoumejte regály vpravo a posbírejte 3 křesadla. Nakonec otevřte almaru a seberte opět měšec s 50 tolary a váček s 25 tolary. Teď je problém, že mříž se za vámi zavřela a nejde otevřít. Zvedněte páku z truhly a dejte do otvoru pákového mechanizmu na sloupu. Zatáhněte za páku a vzadu se otevře tajný průchod. Na konci krátké chodby je SUD S OLEJEM (10% lucerny). U vchodu je další páka, za kterou rovněž zatáhněte, a otevřete si další tajný průchod. Projděte dveřmi, sestupte po schodech dolů do zatopených prostor a vstupte do dalších dveří. Jedinou možnou cestou se dostaňte na konec a vejděte do dveří. Ze země seberte dokument Solving the Maze. Nyní je před vámi systém teleportů. Musíte zvolit přesnou cestu, jinak vás teleporty budou vracet stále na začátek.

Postup je následující:

  • rovně, vpravo, vpravo, vlevo a vstoupit do teleportu
  • vpravo, rovně, vlevo, vlevo, vpravo, vlevo, vpravo a zatáhnout za páku na zdi
  • vstupte do libovolného teleportu, aby vás to hodilo zase na začátek
  • opakujte první fázi cesty
  • dejte se vpravo, rovně a vpravo je odemčená místnost, kde seberte dokument Your Reward, 2 OLEJNIČKY, Laudánum, Lektvar zdravého rozumu a 2 křesadla
  • vstupte do libovolného teleportu se vraťte na začátek
  • opakujte první fázi cesty
  • opakujte druhou fázi cesty, jen na konci nezahýbejte do výklenku s pákou, ale dejte se vlevo a hned nato vpravo, abyste se dostali ke dveřím vedoucím z tohoto bludiště

Projděte dveřmi a v chodbě seberte ze země měšec s 50 tolary a váček s 25 tolary. Vstupte do strojovny, kde seberte ze země Lubricant a poté zatáhněte za páku. Část zdi se odsune a vy se dostanete opět do místnosti, kde jste zůstali zavřeni. Použijte Lubricant na ventil od padací mříže, zatočte ventilem a cesta dál je volná. Jděte rovně a klikněte na misku vlevo, čímž do ní vložíte nasbírané peníze. Otevřela se vám další cesta. Vstupte do velké místnosti, kde prohledejte nábytek v centru. V první komodě vlevo je OLEJNIČKA, v druhé Lektvar zdravého rozumu, na stole o kousek dál další OLEJNIČKA a na stole uprostřed Empty Jar a 4 Pieces of War Orb. Nyní se vraťte se známou cestou až na začátek úrovně, kde je ohniště. Použijte libovolný kus orbu z inventáře na ohniště a objeví se vám skleněná láhev s roztavenými kusy orbu – Melted Orb. S tekutým polotovarem jděte k nedalekému podstavci a použijte ho na něj. V podstavci se vám objeví kompletní The Orb of War, na který klikněte a tím si ho přidáte do inventáře. Poté se můžete vrátit dveřmi zpět do předchozí úrivně – do vstupní haly.

Main Hall

Běžte zatáhnout za páku na druhém vzdálenějším sloupu a otevřete si tím cestu do další úrovně, do které poté vejděte.

Pestilence

Před vámi je chodba zamořená plynem. Musíte získat imunitu, abyste mohli projít. Jděte do dveří vpravo a dostanete se do laboratoře. Ze stolu seberte Storage Room Key a dokument Immunity to the Gas; z police vzadu Salamander Blood. Vraťte se do spojovací chodby a klíčem si odemkněte dveře vpravo. Seberte ze země OLEJNIČKU a pokračujte chodbou až ke schodišti, po kterém sestupte dolů. V jednom z regálů vlevo leží Pterois Venom, v dalším vpředu Gravewurm Mucus a na stole uprostřed Old Water Honey a 2 OLEJNIČKY. Když odtaháte bedny objevíte skrýš, kde jsou 2 Laudánum. Jsou tam pak ještě jedno Laudánum a Lektvar zdravého rozumu, avšak ty není možné sebrat. Vylezte po žebříku nahoru, projděte do temné místnosti, kde u sloupu seberte křesadlo a z velké bedny vpředu další křesadlo. Vyhněte se monstru a vyjdete opět ve spojovací chodbě u laboratoře. V laboratoři použijte na skleněnou aparaturu všechny čtyři podivné chemikálie, které jste nasbírali, a poté klikněte na skleněnou nádobu pod vývodem. Vraťte se do zamořené chodby a zjistíte, že efekt séra je pouze částečný. Dostanete se však hlouběji do zamořené chodby, kde vstupte do vchodu vlevo, vyjděte po schodech nahoru a octnete se ve strojovně vzduchotechniky. Z truhly si vezměte křesadlo a poté zatáhněte za páku vlevo. Tím spustíte odvětrávání plynu. Sejděte po schodech opět dolů a nyní budete již moci projít na konec chodby, kde seberte z podstavce The Orb of Pestilence. Poté se můžete vrátit zpět do hlavní haly.

Main Hall

Vyjděte po schodech vpravo nahoru a opět zatáhněte za páku vedle mříže. Ta se zvedne a poté budete moci vstoupit do dveří do další úrovně.

Famine 1

Projděte k padací mříži, kterou si ventilem otevřte. Na druhé straně místnosti vyjděte po schodech a vstupte do dveří. Pokračujte dlouhou a klikatou chodbou a na konci vejděte do dveří. Ze zásuvky komody seberte křesadlo a z truhly OLEJNIČKU a ještě jedno křesadlo. Otočte ventilem, čímž si otevřete padací mříž v chodbě. Rychle ji podlezte než se vám zavře. Projděte úzkou klikatou chodbou a vstupte do dveří do další úrovně.

Famine 2

Vyjděte z chodby a dejte se vpravo. Rovně před vámi je za mříží další orb. Po stranách se vám otevřou čtyři padací mříže vedoucí ke čtyřem pákám. Každá páka ovládá propadlo a na každé propadlo je třeba umístit jeden předmět. Jděte zpět do chodby, vpravo a do dveří, které vedou do skladiště jídla. Odtahejte do velké místnosti velký pytel, malý pytel a bochník chleba. Poslední kus jídla – prase – je ve velké místnosti před mříží vlevo vzadu.

Předměty umístěte následovně:

Sack of Potatoes – velký pytel

Bread – bochník chleba

Meat – mrtvé prase

Sack of Fruits – malý pytel

Až bude vše na svém místě zatáhněte postupně za všechny páky a místnost s orbem se otevře. Seberte z podstavce The Orb of Famine a ze země Key. Jděte zpět do chodby, dejte se vpravo a poté vlevo po schodech nahoru. Dveře do další úrovně odemkněte klíčem a vejděte.

Famine 1

Projděte dveřmi do místnosti, ze země seberte dřevěnou kliku, odklopte poklop a seskočte dolů. Dostanete se zpět na začátek celé úrovně. Vyhněte se v dlouhé místnosti monstru a pokračujte dál až ke dveřím, které vedou zpět do hlavní haly.

Main Hall

Lámali jste si hlavu, kde je chybějící páka v hale? Celkem zbytečně, protože jak nyní máte možnost vidět, mříž je vyražená a můžete tak vstoupit do poslední čtvrté úrovně.

Death 1

Projděte dlouhou chodbou a vejděte do dveří vpravo. Prohlédněte místnosti a seberte 2 OLEJNIČKY. Nadzvedněte poklop a slezte do podzemí plného mrtvol. Na římsách jsou Laudánum a Lektvar zdravého rozumu. Vraťte se nahoru, vyjděte do chodby a poté jděte do sousední místnosti, ze které vyšlo předtím monstrum. Odklopte víko truhly a seberte 2 křesadla. Jděte zpět do chodby a nyní pokračujte po schodech nahoru. Jděte rovně, vyhněte se monstru a vejděte do dveří. Podlezte pod mříží vpravo do malé místnosti, kde je na stěně několik pák. Zatáhněte za prostřední páku, čímž jste si odblokovali otvírání jedné padací mříže. Vraťte se na poslední rozcestí a dejte se vlevo. Otočte ventilem a projděte pod padací mříží. Dejte se vpravo a vzadu odtahejte balvany od dveří, abyste mohli jimi projít. Vylezte po žebříku nahoru a seberte ze země dokument Arthur's Note a křesadlo. Slezte opět dolů a dejte se vpravo a po schodech dolů. Tady jsou zamčené dveře, přes které se normální cestou není možné dostat. Přitáhněte si nějaký velký balvan, pusťte ho ze schodů a balvan dveře rozmlátí. Pak už jen vejděte do dveří do další úrovně.

Death 2

Vyjděte na ochoz, dejte se vpravo a vlevo podlezte pod pootevřenou mříží. Přelezte na vpravo na dřevěná prkna a po těchto prknech opatrně přelezte na druhou stranu, kde jsou otevřená vrata. Pokračujte dál chodbou na další ochoz. Dejte se vpravo a z malé truhly seberte OLEJNIČKU. Na druhé straně ochozu jsou dveře, kterými projděte a pak pokračujte dál chodbami a po schodech dolů až dorazíte ke dveřím do další úrovně, do kterých vejděte.

Death 3

Projděte dveřmi a dostanete se do obrovské místnosti s plošinami propojenými mezi sebou lávkami, které jsou ovšem všechny zvednuté. Dejte se vlevo, vyjděte po schodech nahoru a dostanete se do nevelké místnosti, kde seberte z levého regálu OLEJNIČKU a křesadlo a z pravého další 2 křesadla. Vraťte se zpět do sálu a vpravo přeskočte zábradlí. Po mohutném řetězu se dá totiž šplhat jako po žebříku. Slezte dolů, přejděte k dalšímu řetězu a vyšplhejte po něm o kousek nahoru, abyste mohli seskočit na prkna. Seskočte na prkna přeskočte po nich k dalšímu řetězu, opět po něm vylezte a z výšky seskočte na plošinu. Postranní chodbou se dostanete na poslední plošinu, kde uvidíte v malé místnosti zavěšeného vězně. Ze země seberte dokument A Sacrifice in Deaths' Name. Nyní se musíte dostat zpět na začátek sálu. Bude to snadné, protože z této strany se dají všechny dřevěné mosty spustit za pomoci pák. Přejděte přes všechny mosty a pokračujte rovně do vchodu, který vidíte před sebou. V zadní místnosti je sud s olejem. Vezměte jeden malý soudek a odneste ho k vězni. Umístěte ho u dřevěné hranice a klikněte na něj, čímž hranici zapálíte a vězně tak obětujete. Dejte se vlevo po točitém kamenném schodišti a v chodbě nad schodištěm vejděte do dveří do další úrovně.

Death 4

Dostanňte se do kruhové chodby, kde je z druhé strany vchod do místnosti s podstavcem, ze kterého seberte The Orb of Death. Poté se můžete vrátit stejnou cestou do předchozí úrovně.

Death 3

Přejděte přes mosty a pokračujte zpět do předchozí úrovně.

Death 2

Přejděte opět přes první ochoz, na druhém ochoze vás čeká opět opičí dráha po prknech nad propastí a pak vejděte do dveří do předchozí úrovně.

Death 1

Za dvěma padacími mřížemi se otevřel nový průchod, kterým se dostanete ke dveřím zavřeným na padací závoru. Odklopte závoru a pokračujte na začátek úrovně, kde vejděte do dveří, které vedou do hlavní haly.

Main Hall

Nyní, když máte všechny orby, můžete v hale sejít po schodech dolů, kde se před vámi otevře kamenná stěna. Vpravo v komodě je OLEJNIČKA a křesadlo. Vpředu u červeného závěsu si otevřte pákou mříž. Takto postupně otevřte všechny mříže, které vám blokují další cestu. Na konci jsou 4 podstavce. Do každého z nich vložte jeden orb z inventáře. Pak už jen sledujte co se bude dít a tím hra končí.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

Screenshot

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář